Kræver undersøgelse af valgreform

Socialdemokraterne ønsker en undersøgelse af de konsekvenser, som de ny valgkredse giver.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Socialdemokraterne vil have Indenrigsministeriet til at lave en grundig undersøgelse af de konsekvenser, som reformen af valgkredse har givet. Ved det netop overståede Folketingsvalg  var der nemlig flere tilfælde, hvor det personlige stemmetal ikke afgjorde, hvem der kom i Folketinget.

Reformen førte således her i regionen til, at den radikale Simon Emil Ammitzbøll fik overhalet Ole Glahn, selv om Glahn fik 48 flere stemmer. Socialdemokraten Ole Hækkerup brugte listestemmer til at passere Vibeke Grave, selv om Grave fik 5.678 personlige stemmer mod Hækkerups 4.797.

Socialdemokraten Magnus Heunicke vil nu have konsekvenserne af den nye valgreform belyst

- Jeg vil godt understrege, at jeg ikke har noget imod dem, der blev valgt. Men det er udemokratisk og svært at forklare borgerne, hvorfor de, der har fået flest stemmer, ikke kommer ind. Derfor skal vi have undersøgt, om det er en utilsigtet konsekvens af reformen, siger  Magnus Heunicke.

Han fornemmer, at de større kredse øger muligheden for at springe foran en kandidat, der har fået flere stemmer, og det blev aldrig belyst i forarbejdet til reformen.

Den nyvalgte Ole Hækkerup er dog ikke enig i partiets kritik af konsekvenserne af valgreformen.

- Jeg blev selv valgt i en lille kreds, så netop det med at de store kredse med listestemmer skulle være særligt favoriseret, passer i hvert fald ikke på mig. Men jeg lagde da helt bevidst min valgkampstrategi efter, at resultatet ville blive opgjort af både personlige- og listestemmer, siger Ole Hækkerup.

Han mener, at det nye valgsystem betyder, at listestemmerne sørger for at alle områder i en region bliver repræsenteret.   Det sikres netop af systemet med både personlige stemmer og listestemmer, siger det nyvalgte socialdemokratiske folketingsmedlem.