¨

Kostskolernes fællesskab trækker i ungdommen

Foto: TV ØST

8 ud af 13 af landets kostskoler oplever en stigning i antallet af ansøgere. På Herlufsholm Kostskole i Næstved måtte de udvide for nogle år siden.

Det er blevet moderne at gå på kostskole. I hvert fald kan 8 ud af landets 13 kostskoler og -gymnasier prale af en stigning i antallet af ansøgere over de seneste par år. Det viser en rundringning, som Kristeligt Dagblad har foretaget til alle skoler med kostafdelinger for velfungerende danske unge, der selv aktivt har valgt at gå der.

På den traditionsrige kostskole Herlufsholm går der eksempelvis 290 kostelever, og skolen blev for et par år siden nødt til at udvide kostafdelingen for at imødekomme den store efterspørgsel. Det fortæller rektor Klaus Eusebius Jakobsen:

- Vi har altid mange ansøgere, og det har vi i særlig grad også haft de seneste år. For et par år siden udvidede vi vores kapacitet, og den har vi fyldt ud. Samtidig bliver vi hvert år nødt til at afvise 10-15 ansøgere, da der ikke er nok pladser.

Nedgang for nogle år siden

Også på mindre berømte skoler er interessen for kostskolelivet stor. I Østjylland ligger Rønde Gymnasium, der har en kostskoleafdeling, og her har man ligesom Herlufsholm oplevet en stigning i antallet af ansøgere.

Det fortæller rektor på gymnasiet Sven Gaardbo, der understreger, at stigningen kan skyldes mange forskellige ting: Eksempelvis skiftede de i 2010 fra at være et privatgymnasium til at være et offentligt gymnasium, hvorfor det koster færre penge at gå på skolen i dag. Alligevel er den positive udvikling til at tage og føle på:

- For et par år siden oplevede vi faktisk en nedgang, hvor vi blev nødt til at lukke en hel gang. I dag har vi genåbnet gangen og udvidet yderligere, fortæller han.

Læs hele historien på k.dk eller i Kristeligt Dagblad

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App