Korvetten "Olfert Fischer" bliver skoleskib

Søværnet oplægger en korvet og vil bruge en anden som skoleskib. Dermed er der kun en af de tre korvetter, som indgår i forsvarsforliget, tilbage.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Søværnet mangler folk. Aktuelt drejer det sig om 300-400 uddannede besætningsmedlemmer. Det betyder blandt andet, at der mangler folk til at oplære nye søfolk i at betjene et flådefartøj.

Søværnet og Søværnets Operative Kommando (SOK) har derfor besluttet, at korvetten "Olfert Fischer" fremover skal bruges som skoleskib. Det skriver Berlingske Tidende. Korvetten "Niels Juel" er oplagt i Korsør med en lille besætning til at vedligeholde skibet. Det betyder, at Søværnet kun har "Peter Tordenskiold" til at varetage de nationale og internationale opgaver til søs. Forsvarsforliget forudsatte ellers, at tre korvetter skulle påtage sig denne opgave.

Samtidig er fire af Søværnets resterende krigsskibe, de såkaldte Standard Flex-patruljefartøjer, blevet henlagt for at spare på mandskabet, oplyser stabschef Henrik Andersen fra SOK. Selv om de to nye støtteskibe "Absalon" og "Esbern Snare" arbejder på at uddanne deres besætninger og få deres avancered våben og radarsystemer til at fungere, bliver de først operative i løbet af næste år.

Manglen på besætninger er ikke noget nyt problem i Søværnet. I 2005 konstaterede kontreadmiral Niels Wang, at der manglede omkring 100 konstabler og en halv snes mellemledere i sergentgruppen. Men selv om det dengang nye forsvarsforlig gav 500 nye job til Søværnet, er problemet ikke løst.

Formanden for Søværnets Konstabelforening, Bjarne Krogh-Pedersen, siger, at lønnen ikke er den væsentligste årsag til, at konstablerne strømmer ned af landgangsbroerne. Problemet er, at man er væk hjemmefra i lang tid.

- Vi havde et eksempel sidste år, hvor et medlem var væk i 300 dage. Jo flere ubesatte job der er, jo stærkere skal der løbes, og jo flere dage skal der sejles. Det er en ond cirkel, siger Bjarne Krogh-Pedersen og tilføjer, at det faktum, at konstablerne ligger nederst i hierarkiet i Søværnet, også spiller ind.

/ ritzau