Konservative kræver grønt sygehusvaskeri: - Sagen må gå om

Balladen om Region Sjællands nye sygehusvaskeri til godt 60 millioner kroner fortsætter. Nu kræver Konservative, at hele sagen tages op igen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Denne sag må gå om. Det har været noget kludder indtil nu. Vi er blevet præsenteret for fire forskellige placeringer. Nu er der en tilbage, og den lever ikke op til vores ønsker.

Sådan klart lyder det fra gruppeformand for de Konservative Christian Wedell-Neergaard i sagen om placeringen af Region Sjællands nye sygehusvaskeri.

Han er bekymret for, at et stort flertal i regionsrådet har truffet en forkert beslutning.

- Vi vil gerne have en energikilde, der er mere grøn end naturgas, således at vi lever op til alle de fine ord. Vi skal jo leve med vaskeriet i mindst 20 år.

Det er planen, at det kommende vaskeri med cirka 40 arbejdspladser skal ligge på en grund i Tornved i udkanten af Jyderup i Holbæk Kommune. Det var de konservative med til at beslutte sidste efterår. Men nu er partiet kommet på andre tanker – blandt andet fordi, naturgas ikke er eneste mulighed.

- Det var en forudsætning for placeringen i Tornved, at der var adgang til naturgas. Men det er jo ikke nødvendigt. Der kan bruges andre mulige former for bioenergi, for eksempel biodiesel. Det vil vi satse på, fastslår Christian Wedell-Neergaard.

Netop brugen af naturgas på vaskeriet har udløst diskussion og kritik. Regionsrådsformand Heino Knudsen (S) fastslog den 10. november sidste år i et interview her på TV2 Øst, at naturgas var en forudsætning for driften.

- Vurderingen fra vores fagfolk i regionen er, at der er behov for naturgas. Teknologien kan simpelthen ikke løfte et vaskeri uden. Det er på tørretumbler-siden, at det ikke kan lade sig gøre uden naturgas, sagde han.

Udsagn grobund for kritik fra ekspert

Udtalelserne skabte forundring hos Claus Linde, der er medejer af virksomheden Botved Systems A/S i Karlslunde, der designer, bygger og vedligeholder vaskerier til sygehuse og hoteller.

- Normalt blander jeg mig ikke i den offentlige debat. Men det her var åbenlyst en fejl. Min umiddelbare tanke var, at det er nogen, der ikke ved, hvad de udtaler sig om. Og Heino har fået forkerte informationer, lød det fra Claus Linde den 19. november her på TV2 Øst.

Det viste sig også i samme indslag, at Danmarks største sygehusvaskeri – Midtvask i Aarhus – klarer sig fint uden brug af naturgas. Vaskeriet bruger i stedet billig, afgiftsfri bioolie.

- Det er jo fordi, at den er co2-neutral, og så er der det økonomiske. Begge ting går op i en større enhed, forklarede Jan Bisgaard, der er teknisk leder på Midtvask.

Forløbet endte med, at Region Sjælland måtte erkende, at regionsrådsformanden var blevet sendt i byen med forkerte oplysninger. Han var blevet misinformeret om, at naturgas var en forudsætning for at drive vaskeriet:

- Det er noget af det allerværste for mig som person og som politiker at få videregivet forkerte informationer, fordi jeg er blevet fejlinformeret af administrationen, sagde en tydeligt ærgerlig Heino Knudsen (S) i december sidste år.

Dansk Folkeparti har allerede meldt ud, at regionsrådet bør genoptage sagen. Nu bakker de konservative altså op om kravet. Sagen ender i regionsrådet.

- Som regionsmedlemmer har vi hver især mulighed for at bringe sagen op. Og det gør vi, når regionsrådet skal tage stilling til, om vi skal købe grunden. Jeg mener, at det er den forkerte placering, også set i forhold til transporten. De store kunder – sygehusene – ligger blandt andet i Køge og Roskilde, siger Christian Wedell-Neergaard (K).

Formand ser ingen grund til at genoptage sagen

Venstres gruppeformand, Jacob Jensen, giver et forsigtigt ja til at få kigget på sagen igen:

- Jeg synes altid, det er vigtigt, at vi politikere har et fuldstændigt klart grundlag, inden vi træffer den endelige beslutning. Der har været fejl i denne sag i forhold til de oplysninger, der er blevet bibragt os politikere. Men når det er sagt, så har vi ønsket, at de arbejdspladser, der følger med vaskeriet, skulle længere ud i landdistrikterne i Nordvestsjælland. Den ambition står vi stadig på mål for, siger han.

Selv hvis Christian Wedell-Neergaard (K) overtaler Venstre og får støtte fra Dansk Folkeparti, har han ikke umiddelbart flertal i regionsrådet. Men det kommer, tror han:

- Vores krav om, at denne sag skal gå om for at skabe en mere grøn løsning, vil skabe et nyt flertal, siger han.

Regionsrådsformand Heino Knudsen (S) ser ingen grund til at genoptage sagen. Han oplyser, at han styrer efter den beslutning, et stort flertal i regionsrådet har truffet.

- Vi har haft en grundig behandling af sagen, og vi prøver at opnå en så grøn løsning som mulig, skriver han i en mail til TV2 Øst.