Konkurs hos it-firma skaber kø på flere sygehuse

Firmaet bag det it-system, hvor borgere kan booke tid til at få taget blodprøver i Region Sjælland, er gået konkurs.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Borgere, som skal have taget blodprøve på sygehuse i Region Sjælland, kan hen over de næste uger opleve ventetid.

Det skriver Sjællandske.

Sundhedsportalen Cure4You, som leverer et it-system til regionens sygehuse, hvor borgere kan bestille tid til blodprøvetagning, blev for to uger begæret konkurs og lukkede ned den 3. september.

Derfor er det ikke længere muligt at bestille tid online.

quote Det har givet den udfordring, at vi ikke længere kan se, hvilke borgere, som har bestilt tid til blodprøvetagning

Vibeke Deleurand, ledende overbioanalytiker på Næstved, Slagelse og Nykøbing F. Sygehus

Det har ifølge borgeren Jørn Henrik Jørgensen fra Sorø resulteret i kaos.

- Jeg var på Slagelse Sygehus torsdag for at få taget en blodprøve, og det var totalt kaos med nok 150 mennesker i kø, siger han til Sjællandske. 

På Slagelse Sygehus har man oprettet en telefonlinje som erstatning for det nedlagte tidsbestillingssystem. Jørn Henrik Jørgensen benyttede sig dog ikke af telefonlinjen og tog chancen ved at besøge afdelingen på sygehuset uden at bestille tid. Det var her, at han oplevede den lange kø.

Sygehuse afviser kaostilstand

Vibeke Deleurand, ledende overbioanalytiker på Næstved, Slagelse og Nykøbing F. Sygehus, kan dog ikke genkende Jørn Henrik Jørgensens udlægning af den lange ventetid efter lukningen af it-systemet.

- Det kan jeg slet ikke genkende. På en hel åbningsdag har vi omkring 200 borgere i Slagelse. Vi har ikke en kø på 150. Det kan jeg godt afvise. Men jeg kan godt forstå, at det lige nu er svært for borgerne at gennemskue, om vi lige nu har styr på det eller ej, men det har vi styr på, siger hun til TV ØST.

Sådan bestiller du tid til at få taget en blodprøve

På sygehusene i Holbæk, Kalundborg og Nykøbing Sjælland, kan ledende overbioanalytiker Anne Haahr Ibsen heller ikke genkende Jørn Henrik Jørgensens oplevelse med lange køer til at få taget blodprøve.

- Når jeg læser det her, er det ikke noget, jeg kan genkende fra Holbæk, Kalundborg og Nykøbing Sjælland, som er de tre steder, der er under min hat. Der er stille og roligt. Det, vi har kunnet mærke mest, er at telefonerne har ringet noget mere, og at der har været nogle patienter, som har været lidt frustrerede over, hvad der sker, siger hun til TV ØST.

Forsvundne tidsbestillinger giver udfordringer

Vibeke Deleurand fra Slagelse Sygehus erkender, at flere af regionens sygehuse lige nu er udfordret af, at alle tidligere tidsbestillinger til blodprøvetagninger er forsvundet sammen med det konkursramte tidsbestillingssystem.

- Det har givet den udfordring, at vi ikke længere kan se, hvilke borgere, som har bestilt tid til blodprøvetagning, idet Cure4You går konkurs, og det hele lukker ned, siger Vibeke Deleurand. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Vibeke Deleurand, ledende overbioanalytiker på Næstved, Slagelse og Nykøbing F. Sygehus.
Vibeke Deleurand, ledende overbioanalytiker på Næstved, Slagelse og Nykøbing F. Sygehus.
Foto: Ida Valsted - TV ØST

Derfor vil der i en periode være ekstra pres på, fordi nogle af sygehusene ikke længere ved, hvilke personer der kommer for at få taget en blodprøve, og hvornår de kommer.

- Vi har en kort overgangsperiode i denne uge og næste uge, hvor borgere, der har nået at bestille tid hos Cure4You, møder op og tror, at de har en tid til eksempelvis klokken 10.00. Da vi ikke ved, at de kommer, kan vi godt risikere, at de kommer til at vente lidt. Men vi har forsøgt at mande alt det op, som vi kan, siger Vibeke Deleurand.

Trods det lukkede tidsbestillingssystem kan borgere i Næstved, Slagelse og Nykøbing Falster fortsat bestille tid. Nu foregår det bare via telefon, så man fortsat kan undgå at skulle sidde og vente. 

Artiklen fortsætter under billedet.

 
 
Foto: Ida Valsted - TV ØST

- Vi har gjort det, at vi har fået en telefoncentral i Næstved, Slagelse og Nykøbing Falster, hvor man i stedet for kan ringe ind til os og bestille blodprøver, siger Vibeke Deleurand.

Sygehus prioriterer svage patienter

De nordvestsjællandske sygehuse har ikke haft samme udfordringer som på flere af sygehusene længere sydpå i regionen.

quote Vi er i fuld gang med at få et nyt system op at køre. Inden udgangen af denne måned har vi et nyt system på benene, så vi knokler livet løs på at få et nyt system op

Vibeke Deleurand, ledende overbioanalytiker på Næstved, Slagelse og Nykøbing F. Sygehus

- I Holbæk, Kalundborg og Nykøbing Sjælland har vi printede lister ud for de næste 14 dage, så da Cure4You gik konkurs, havde vi lister til de fortløbende 14 dage. Alle dem, der har booket, er ikke forsvundet. Dem har vi så bare på en liste, og når de dukker op, kommer de selvfølgelig ind til den tid, som de har booket, siger Anne Haahr Ibsen.

I Holbæk, Kalundborg og Nykøbing Sjælland trækker de fleste borgere et nummer på stedet for at få taget en blodprøve, og al bemanding bruges derfor på at tage blodprøver frem for at bemande en telefon til at tage imod tidsbestillinger.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
 
Foto: Ida Valsted - TV ØST

Det er dog stadig muligt for nogle borgere at bestille en tid trods det lukkede it-system.

- Vi vil gerne have, at patienter, som er lidt svækkede, ringer, og så booker vi dem ind til en tid. Så kommer de ind med det samme, siger hun.

Nyt bestillingssystem er lige på trapperne

Inden Cure4You blev begæret konkurs, var it-systemet som udgangspunkt den eneste måde at bestille tid på. Lukningen af systemet efterlader derfor et stort hul, som Region Sjælland hurtigst muligt vil lappe med lanceringen af et nyt, fælles tidsbestillingssystem.

- Vi er i fuld gang med at få et nyt system op at køre. Vi forventer, at vi starter op som en pilottest i Slagelse, som er vores største enhed. Inden udgangen af denne måned har vi et nyt system på benene, så vi knokler livet løs på at få et nyt system op, siger hun og tilføjer: 

Artiklen fortsætter under billedet.

 
 
Foto: Ida Valsted - TV ØST

- Så snart vi fornemmer, at det er mindst lige så godt som det, som vi havde med Cure4You, åbner vi også op i resten af regionen. Bagefter forfiner vi det med alle detaljer, som vi rigtigt gerne vil udvikle.

Anne Haahr Ibsen fra Holbæk Sygehus fortæller, at pilottesten også vil foregå i mindre skala i Nykøbing Sjælland.

- Vi laver en pilottest på et lille sted og et stort sted for at se, om der er noget, der varierer alt efter om man er mange eller få mennesker. Hvis pilottesten går godt, kan en udrulning foregå hurtigere, end vi havde estimeret i første omgang, siger hun.