Konkurrence om de syge

Til efteråret bliver konkurrencen om de syge intensiveret - da bliver behandlingsgarantien sat ned fra to til én måned og med sygehusenes lange ventelister, står de private klinikker allerede nu på spring for at tage over

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På Privathospitalet Valdemar i Ringsted sidder Jens Peder Christensen og glæder sig. Han skulle have ventet omkring fire måneder på et nyt knæ, men har netop fået operationen lavet udenom ventelisten på det offentliges regning. Og fremover vil alle som ham kunne komme til endnu tidligere til glæde for de private behandlere.

”Selvfølgelig kommer der flere. Hvis der kommer flere frit sygehusvalg-patienter, så får vi også mere at gøre, ja”, forudser Jens Jacobsen, der er direktør på privathospitalet.

Første oktober kan patienter frit vælge andre sygehuse, også private, efter kun én måned på venteliste. I dag er grænsen to måneder. Umiddelbart godt for de syge, men ordningen møder også kritik fordi garantien dækker både større og mindre sygdomme. 

”Det er populisme af værste skuffe, man skulle hellere graduere sin ventelistegaranti, så man sagde, at det der var livstruende, er betragtet som akut arbejde”, siger Carl Johan Erichsen, der er formand for Lægekredsforeningen på Sjælland. 

For at alle patienter på venteliste ikke skal strømme til privathospitalerne, besluttede Region Sjælland i dag at oprette to såkaldte garantiklinikker. De skal stå klar til efteråret i Fakse og Ringsted. De skal med speciallæger, der lejes ind udføre ekstra operationer, så ventelisten kommer ned under 30 dage 

”Vi ønsker at behandle borgerne på vores egne sygehuse, så det er klart, at vi må ud at ændre vores opgaver”, forklarer Lennart B. Nielsen, der er formand for Forum for Behandlingsgarantier i Region Sjælland. 

Dermed skal regionen ud og konkurrere med de private hospitaler om specialelæger, der vil bruge fritiden på de ekstra operationer. Læger der i forvejen er stor mangel på.  

”Det er klart, at det bliver dyrt. Men det bliver ikke ligeså dyrt, som at sende patienterne ud på de private klinikker”, siger Lennart B. Nielsen.


Nyhedsoverblik