Koncernchef i Atea lavede særlig konto til Region Sjælland

Region Sjællands særlige konto hos it-selskab var som bonuskort til Coop, siger tiltalt i sag om bestikkelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det var efter pres fra en meget krævende driftschef i Region Sjælland, at it-selskabet Atea oprindeligt gik med til at oprette en særlig konto med bonuspenge til regionen.

Det fortæller en tidligere koncernchef i Atea i Retten i Glostrup fredag i en indledende afhøring i en stor sag om påstået bestikkelse.

På konto 2840 hos Atea blev placeret cirka halvanden procent af den omsætning, som Region Sjælland skabte. En del af pengene gik til rejser og middage på fine restauranter.

- Han vidste, at der var en masse bonuspenge, der flød fra producenterne til forhandlerne. Og han ville have snor i de penge, siger den forhenværende koncernchef om it-driftschefen.

- Det er ligesom bonusordning i Coop, så kan man købe sin mælk og sin honning i Coop, tilføjer den ivrigt talende 54-årige mand.

Kan ikke finde aftalen

quote Hvis det var forretningsrelevant, kan jeg ikke se, hvad problemet skulle være

Tidligere koncernchef i Atea

En af Bagmandspolitiets anklagere, Jørn Thostrup, vil høre, om pengene også kunne bruges til rejser og middage?

- Jeg tror aldrig, jeg har været inde i den dialog. Hvis det var forretningsrelevant, kan jeg ikke se, hvad problemet skulle være. Men det var ikke tanken. Vi ville hellere sælge vores produkter og ydelser, siger han.

Hverken politiet eller de tiltalte har kunnet finde aftalen i en skriftlig version. Den blev indgået i 2007. Fra 2009 og frem til 2014 blev penge på kontoen brugt til bestikkelse af netop driftschefen i regionen og andre, hævder Bagmandspolitiet. 

- Jeg aner det ikke, Jørn

Den tiltalte avancerede fra administrerende direktør i Atea i Danmark til koncernchef i det norske moderselskab i 2007. Han melder pas, da han spørges om, hvad pengene gik til.

- Jeg aner det ikke, Jørn, beklager, siger han og understreger, at der intet odiøst var ved 2840.

- Jeg vil med syvtommersøm slå fast, at der aldrig nogensinde har været en tanke om at holde noget hemmeligt eller at skjule det, siger han.

quote Jeg vil med syvtommersøm slå fast, at der aldrig nogensinde har været en tanke om at holde noget hemmeligt eller at skjule det

Tidligere koncernchef i Atea

Fortsætter i næste uge

Efter sit exit fra Atea i 2014 skabte han sammen med tre andre tidligere Atea-folk et selskab, der gik i direkte konkurrence med Atea om et stort udbud fra regionen i 2015. 3Ait var billigst, men udbuddet blev ophævet på grund af mistanken om bestikkelse.

Både i 2014 og i 2012 tilbragte han tid sammen med regionens driftschef i Dubai. Men den personlige relation til driftschefen betød kun lidt, da det gjaldt om at få indflydelse på kravsspecifikationerne, forklarer han.

Afhøringen fortsætter i den kommende uge.