Kommunerne bryder loven

Selvom det i følge lovgivningen er kommunernes ansvar at føre tilsyn med bo- og opholdssteder for børn og unge, viser en undersøgelse at 28 procent af kommunerne svigter deres lovpligtige ansvar.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

 1. januar 2007 overgik ansvaret for tilsynet fra amt til kommune. I februar 2008 foretog Landsforeningen af Opholdssteder en rundspørge blandt deres medlemmer.

 28 procent havde slet ingen tilsynsbesøg haft i 2007. I dag beskriver Berlingske Tidende hvordan Stevns Kommunen har anbragt en ung på et opholdssted helt uden godkendelse.

 

- Det er et brud på lovgivningen, og jeg forstår det ikke. Der er plads på andre steder, der er i besiddelse af en godkendelse. Så hvorfor de har valgt et sted uden, det forstår jeg ikke, siger Geert Jørgensen, Direktør i LOS.

 

Allerede i februar blev Stevns Kommune gjort opmærksom på den manglende godkendelse. Kommunen har ikke afbrudt samarbejdet med opholdsstedet, men venter i stedet en godkendelse.

 

- Vi skal selvfølgelig også følge lovgivningen, men i denne sag har vi taget særlige hensyn. Vi har tillid til opholdsstedet, udtaler Mogens Haugaard Nielsen, Formand for Børneudvalget i Stevns Kommune.

 

LOS har imidlertid mistet tålmodigheden. De anbefaler nu at tilsynspligten helt fratages kommunerne.