Kommuner har uens regler om foto af børn

De fleste kommuner har en politik om fotografering af børn i offentlige daginstitutioner og idrætsinstitutioner, nogle er mere strikse end andre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I Køge Kommune skal forældrene allerede ved indskrivningen af børn i daginstitution sætte kryds udfor ja eller nej til at personalet må tage billeder af deres børn til opslagstavlen, til de pædagogiske læreplaner og til institutionens hjemmeside, skriver DAGBLADET Køge.

- Hos os er der kun to, der har sagt nej, fortæller Claus Thybjerg, leder af kommunens største daginstitution, og fra forældresiden har der i øvrigt ikke været ønsker om skærpede regler.

Ifølge de nugældende regler må forældrene nemlig kun tage nærbilleder af deres egne børn i forbindelse med arrangementer i institutionen.

I Stevns Kommune er der ikke centrale retningslinjer for fotografering i institutionerne. Spørgsmålet er overladt til den enkelte institution.

- Så godt som alle institutioner har retningslinjer for fotografering af børnene, f.eks. at de ikke fotograferes nøgne eller i ydmygende situationer som på toilettet.

Institutionerne er ligeledes opmærksomme på, at forældrene skal give tilladelse til fotografering af børnene, oplyser lederen af institutionsafdelingen, Anthon Svendsen.Eik Møller, dagtilbudschef i Faxe Kommune, siger, at det i bund og grund handler om at vurdere, hvornår der foregår aktiviteter, der inkluderer en masse børn, og hvornår en situation er mere intim.

I de lokale svømmehaller er der generelt forbud mod kameraer og mobiltelefoner med indbygget kamera i omklædningsrum og bad.

I Stevns Svømmehal er der opslag i såvel herre- som dameomklædningen om forbud mod at fotografere.

- I selve hallen er vi ikke specielt restriktive. Hvis der f.eks. er børnefødselsdag, og bedstemor gerne vil tage et foto af børnene i badet, vil vi da ikke gribe ind. Men det er klart, at hvis nogen pludselig snuser rundt med et kamera eller en mobiltelefon, vil vi gribe ind, siger halinspektør Ole Hansen.

Lederen af Solrød Svømmehal, Matthew Bryan, fortæller, at det her som udgangspunkt er forbudt at fotografere både i hal og omklædningsrum, men at familier, der spørger om lov, selvfølgelig kan tage billeder af deres egne børn i bassinet.

I Solrød blev der for tre år siden indført forbud mod fotografering i alle idrætsanlægs omklædningsrum.

I Køge Kommune er der også forbud mod fotografering i omklædningsrum og hal med mindre det er efter aftale med personalet.

I Faxe Kommune er der til gengæld ingen politik omkring fotografering i svømmehal og omklædningsrum.

/ritzau/