Kommune hjælper socialt udsatte til vaccination

I denne uge samarbejder Region Sjælland og en række kommuner om at få fat i de socialt udsatte borgere, der af forskellige årsager ikke har booket tid til vaccination mod covid-19.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er formiddag på forsorgshjemmet Karlsvognen i Holbæk. I de lokaler, hvor der normalt er kaffe på kanden og samvær, er der i dag indrettet et pop-up vaccinationscenter. Her kan brugerne kigge forbi og blive vaccineret i de trygge rammer, de kender.

Det tilbud har Martin Pedersen taget imod. Han bor på Iduns Have i Holbæk, der er et socialpsykiatrisk botilbud, hvor man kan bo midlertidigt. 

- Jeg har glædet mig meget, jeg har set frem til det, det er en stor dag i dag, siger han.

Martin Pedersen blev i dag vaccineret på forsorgshjemmet Karlsvognen, der ligger i Holbæk. Det er en stor dag, jeg har glædet mig, fortæller han.
Martin Pedersen blev i dag vaccineret på forsorgshjemmet Karlsvognen, der ligger i Holbæk. Det er en stor dag, jeg har glædet mig, fortæller han. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

En række opsøgende medarbejdere fra Holbæk Kommune har fra morgenstunden været i gang med at hente interesserede borgere i minibus, men det er ikke alle, der lukker op eller er hjemme, når personalet banker på.

- Vi har lavet faste aftaler med alle, som vi skal hente. Men når vi så dukker op, er det ikke alle, der har lyst til at modtage den hjælp lige nu og her, eller de er alligevel ikke forberedte på, at vi dukker op, fortæller Anne Nielsen, der er sygeplejerske og pædagog på Iduns Have, og som har fået en liste over forskellige borgere, som hun skal hente. 

- Vi forsøger med nogle opkald, og banker på, og hvis de ikke åbner, kører vi videre. Vi har kun et kort råderum, hvor vi skal have kørt en masse til vaccination, fortæller hun.  

Anne Nielsen, der er sygeplejerske og pædagog, var fra morgenstunden ude og hente borgere, der skulle vaccineres.
Anne Nielsen, der er sygeplejerske og pædagog, var fra morgenstunden ude og hente borgere, der skulle vaccineres. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

I gennemsnit takker mellem 90 og 95 procent af borgerne i Region Sjælland ja til at blive vaccineret, når de får tilbudt vaccinen i e-boks.

Men der er områder, hvor procenten er lavere, altså under 90 procent og i de områder samarbejder kommunerne og regionen i denne uge med Sundhedsstyrelsen om at få tilbuddet om vaccination ud til de områder, hvor få har svaret på invitationen. Tallene kan man se helt ned på sogne-niveau. 

quote Vi sætter lidt mere tid af til den enkelte, fordi nogle kommer med forskellige forestillinger om, hvordan det er at blive vaccineret

Stine Jensen, vaccinatør, Region Sjælland.

- De her indsatser skal bidrage til, at vi ved, hvordan vi får fat i de små borgergrupper, som vi ikke fanger af de almindelige kanaler, jeg vil gerne understrege, at det er frivilligt, men vi er også meget opmærksomme på, at vaccinerne skal være tilgængelige og derfor spørger vi i kommunerne, om der er nogle særlige hensyn, og nogen vi ikke fanger, for så laver vi et særligt, skræddersyet tilbud, siger Trine Holgersen, der er direktør i Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland.

Derfor har en række væresteder, misbrugscentre og boligområder i Nakskov, Sakskøbing, Nykøbing Falster, Ringsted, Slagelse, Korsør og Holbæk ugen igennem haft besøgt af et mobilt vaccinations-team fra Region Sjælland.

Stine Nielsen er vaccinatør i Region Sjællands mobile enhed. Når de besøger væresteder og misbrugscentre giver de sig god tid til at tale med borgerne, der kan være angste og bekymrede.
Stine Nielsen er vaccinatør i Region Sjællands mobile enhed. Når de besøger væresteder og misbrugscentre giver de sig god tid til at tale med borgerne, der kan være angste og bekymrede.

På Karlsvognen er et team på fire medarbejdere i fuld gang med at tage imod de fremmødte. Med rolige stemmer informerer de om vaccinationen og registrerer, de der er mødt frem:

- Det er en rigtig dejlig gruppe at vaccinere. Vi sætter lidt mere tid af til den enkelte, fordi nogle kommer med forskellige forestillinger om, hvordan det er at blive vaccineret, der er måske nogen, der har lidt angst, både for nåle og situationen i det hele taget. Det kræver lidt ekstra tid, men det er gået fint her i dag, siger Stine Jensen, der er paramediciner og vaccinatør i Region Sjælland.

Læs også
Brostrøm: 12-15-årige skal tilbydes coronavaccine
Læs også
Brostrøm: 12-15-årige skal tilbydes coronavaccine

Carsten Benny Andersen, der bor i nærheden, er også mødt frem. Han har ikke e-boks og er en af de borgere, der ikke har fået booket en tid, selv om han var inviteret.

- Det er fordi, jeg har haft så meget at rode med lige i øjeblikket, og så har jeg ikke lige tænkt over det, men bare tænkt at der var tid nok, så jeg er glad for tilbuddet, det er dejligt nemt, fortæller han.

Det er rart, at man nu kan komme ind alle vegne, siger Carsten Benny Andersen, der i dag blev vaccineret og om 14 dage har coronapas.
Det er rart, at man nu kan komme ind alle vegne, siger Carsten Benny Andersen, der i dag blev vaccineret og om 14 dage har coronapas.

Gruppen af borgere omkring Karlsvognen har forskellige udfordringer. Nogle har en psykisk sygdom og samtidig et misbrug, nogle er misbrugere, andre er hjemløse. For flere gælder det, at de har svært ved at møde op i store veletablerede systemer. 

- Det er ret vigtigt, at vi gør det her ekstra, for det kan være svært for dem, fordi de ikke har NemID, eller simpelthen ikke har overskuddet til at møde op. Der er det vores rolle at hente dem og sige, "hey, her har vi et tilbud, vi vil rigtig gerne hente jer",  for det er jo mennesker, der er i risikogruppen med overvægt og sukkersyge, så det er vigtigt, at de bliver vaccineret, så de kan blive mere sociale igen og komme ud i deres netværk, fortæller Sif Plesner Thomsen, der er viceleder i Rusmidler, Forsorg, Forebyggelse og Psykiatri i Holbæk Kommune.

I alt er 570 hjemløse og socialt udsatte i Nakskov, Sakskøbing, Nykøbing Falster, Ringsted, Slagelse, Korsør og Holbæk blevet vaccineret med den særlige indsats i uge 24.
I alt er 570 hjemløse og socialt udsatte i Nakskov, Sakskøbing, Nykøbing Falster, Ringsted, Slagelse, Korsør og Holbæk blevet vaccineret med den særlige indsats i uge 24. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Samtidig har medarbejderne også oplevet, at der er borgere, der er usikre og bange for bivirkninger.

- Der har nogle steder været nogen, der har været påvirket af de sociale medier, og deres omtale af, at vaccinationerne er farlige. De blev bange, og mange af dem har angstproblematikker, så der skal ikke så meget til. Så det har været vores opgave at motivere dem og nedbryde angsten og vende de tanker. 

- Vi har lovet dem, at vi nok skulle sidde ved siden af dem, så de ikke skulle være bange, siger Sif Plesner Thomsen.

Formålet er at blive klogere 

Formålet med denne uges pilotprojekt er blandt andet at blive klogere på, hvordan man bedst når målgruppen og organiserer pop-up vaccinationer, så man kan nå et pænt stykke over 90 procents tilslutning i den gruppe.

quote Det er dejligt, at man ikke skal bruge mundbind, og at man kan komme ind alle vegne nu

Carsten Benny Andersen, bruger, Karlsvognen

- Vaccinationsprogrammet er indrettet sådan, at alle, der ønsker en vaccination, skal tilbydes en vaccination, uanset hvem de er, og hvor de er, det vil vi gøre på en nær og tilgængelig måde. I den her sammenhæng er det nogle forskellige indsatser i de forskellige sogne i forskelige kommuner, så det matcher lige præcis de her borgere, siger Trine Holgersen.

- Alle, der ønsker en vaccination, skal tilbydes en vaccination, uanset hvem de er, og hvor de er, siger Trine Holgersen, der er direktør i Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland.
- Alle, der ønsker en vaccination, skal tilbydes en vaccination, uanset hvem de er, og hvor de er, siger Trine Holgersen, der er direktør i Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Efter vaccinationen skal borgerne vente i 15 minutter i det lokale, der er indrettet til observationsrum på Karlsvognen. De er glade for, at de fik tilbuddet .

- Jeg er blevet testet ofte, men det er ikke noget, jeg har tænkt så meget over, og jeg kender heller ikke nogen, der har haft corona. Men det er dejligt, at man ikke skal bruge mundbind, og at man kan komme ind alle vegne nu, det er rart, siger Carsten Benny Andersen. 

Jeg er bare glad 

Også Martin Pedersen føler, at det er en lettelse.

- Jeg er bare glad, det gør en forskel, nu kan jeg få et coronapas, så jeg ikke skal testes, hver gang, jeg bevæger mig for at kunne gå ind et sted. Jeg kan rent faktisk bevæge mig frit, siger han. 

Region Sjælland vil løbende være opmærksomme på boligområder og sogne med lavere vaccinationstilslutning end gennemsnittet og lave særindsatser efter behov i samråd med kommunerne.

I alt er 570 hjemløse og socialt udsatte blevet vaccineret med den særlige indsats i uge 24. De har alle fået vaccinen fra Pfizer/BioNTech og skal altså genvaccineres igen om cirka fem til seks uger.

Særindsatsen for socialt udsatte

Region Sjællands og kommunernes særindsats i uge 24 omfatter

  • Særligt udsatte borgere
  • Borgere uden fast bopæl
  • Borgere med en misbrugsproblematik
  • Borgere tilknyttet social psykiatrien der kræver massiv støtte
  • Udsatte udlændinge
  • Prostituerede



Nyhedsoverblik