Kommer Morten i skole?

Han er for besværlig til skolen - i 14 måneder har kommunen ikke kunnet finde undervisning til ham.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Morten Nielsen fra Lolland er dødgod til World of Warcraft - et computerspil han spiller hele dagen. Til gengæld ser han ikke meget til vennerne og matematikken og tyskundervisningen er langt væk i hukommelsen. 14 måneder er lang tid.

- Det er ikke fordi jeg ikke vil gå i skole. Det er fordi jeg ikke har valgmuligheden, siger den 16-årige skoleelev.

Mortens gamle skole, Asgård Skole, ligger i Køge, hvor hans far bor. Skolen søgte i flere omgang Køge Kommune om ekstra ressourcer til at kunne mandsopdække Morten, der var urolig og agressiv. Men hjælpen udeblev og skolen opgav Morten.

 - Skolens viceskoledeleder, ringede en aften og sagde, at de ikke kunne klare Morten længere, siger Mariann Nielsen, der er mor til Morten.

Den besked gjorde ondt på både forældre og Morten, men kommunens sagsbehandler lovede at hjælpe med at finde et andet tilbud. Det skulle være et botilbud, hvor han også kunne gå i skole. Siden har Morten fået et midlertidigt bosted i Roskilde, men uden skoleundervisning. Og den ene sagsbehandler har afløst den anden.

- Vi har haft 8 sagsbehandlere på to år. Vi føler os groft svigtet af Køge Kommune. Morten falder hen og vi frygter han bliver tabt på gulvet, siger faren til Morten, Jimmy Larsen.

Loven på området er i følge Undervisningsministeriet klar: Kommunne har pligt til at sørge for undervisning til alle børn - også selv om de ikke passer ind i en almindelig klasse.

For fem måneder siden blev formanden for Børneudvalget i Køge - Anette Simoni - gjort opmærksomt på sagen. Hun sagde dengang i TV-Avisen, at sagen var dybt problematisk, og at det var en hastesag, som skulle løses indenfor 30 dage. Alligevel er der intet sket og i dag tør Børneudvalgsformand Anette Simoni (c) ikke love Morten og forældre noget:

- Jeg har det ikke godt med den sag. 14 Måneder er alt for lang tid, det er slet ikke godt nok. Jeg bad dengang forvaltningen om at gøre noget med det samme, men det er åbenbart sværere end jeg troede at finde det rigtige undervisningstilbud til ham. Vi kan ikke tillade os at have den slags sager, siger Anette Simoni.

Hun vil nu tage fat i forvaltningen på ny. Familien Nielsen vil klage til Klagenævnet for udvidet specialundervisning under Undervisningsministeriet. 

Om året klager godt 200 forældre til det særlige klagenævn for specialundervisning. Sidste år var 15 af klagerne her fra regionen. Omkring 20 procent af alle klagerne kommer, i følge nævnets årsrapport, fra forældre til børn med ADHD. 

http://www.klagenaevnet.dk

 

 

 

 


Nyhedsoverblik