Købmænd vil have lavere moms

Momsen på frugt og grønt skal sættes ned mener De Samvirkende Købmænd, men forbrugerministeren siger nej.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Købmand Lars Holm fra SuperBest i Næstved lavede i dag et lille regnestykke. Han fandt frem til, at skal en familie på fire spise de anbefalede 600 gram frugt og grønt hver dag i én måned, skal de minimum betale 2.934 kroner.

- Jeg synes det er mange penge, siger Købmand Lars Holm.

Flere købmænd mener at momsen på frugt og grønt skal sættes ned, så flere vil købe de sunde varer. Købmændene støttes af SF

- Vi skal understøtte en sundere levevis ved at gøre fødevarer der er sunde billigere. Ved at sige at der er nogle ting der er usunde, både for den enkelte og for samfundet og dem gør vi dyrere. På nøjagtig samme måde som vi har sagt, at vi synes det er usundt at ryge cigaretter derfor koster de meget, siger Ole Sohn (SF)

Men Forbrugerminister Carina Christensen (Det Konservative Folkeparti) vil ikke sætte momsen ned. Hun modtog i dag en 13 punkts plan fra dagligvarehandlen med kyshånd. Dagligvarehandlen vil blandt andet lave mindre aggressiv markedsføring af usunde fødevarer overfor børn og begrænse udviklingen af slikposernes størrelse. Men det er ikke nok mener De Samvirkende Købmænd.

- I mit egen dagligdag vil det sige at jeg skulle bruge over halvdelen af mit månedsbudget på kun at købe frugt og grønt for at spise 600 gram om dagen, siger købmand Lars Holm.

Flere forbrugere støtter tanken om billigere moms på frugt og grønt

- Jeg spiser selv enormt meget frugt og grønt og ind imellem synes jeg det er rigtigt dyrt, siger Tove Lindberg fra Næstved.

- Nu køber jeg en del i forvejen, men jeg tror jeg så ville købe mere, siger Eva Welander fra Næsted.

- Hvis tingene bliver billigere så køber folk også mere, sådan er det, siger Per Nielsen fra Næstved.

Og det er slet ikke umuligt at sætte momsen ned, det har man vist flere steder i udlandet.

- De fleste andre europæiske lande de har forskellige momssatser. De har nedsat momsen på de sunde fødevarer, og så har de hævet momsen på usunde fødevarer eller andre produkter, siger Ole Sohn (SF)