Knallertbøller lever livet farligt

Flere og flere unge under 16 kører på knallert uden kørekort. Og det kan blive rigtigt farligt og dyrt for de unge. Det er nemlig de færreste, der har tegnet en ansvarsforsikring.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De er under 16. De har ikke noget kørekort, men de kører alligevel ud i trafikken på deres knallert. En knallert, der tit er ulovligt tunet. 

TV2 ØST har i dag snakket med en håndfuld unge under 16, der kører på knallert uden at have lært færdselsreglerne. En af dem siger sådan her:

- Jeg gider ikke cykle i skole. Det går for langsomt.

Den 15-årige er anonym, fordi han godt ved, at det er dybt ulovligt at køre på knallert uden kørekort. Men risikoen for at blive stoppet af politiet, får ham ikke til at hive i bremsen.

- Når jeg kører i byen, kører jeg 60 i timen. På landevejen fyrer jeg den af med 110 måske 120 i timen, siger den 15-årige.

Den anonyme knallertkører, TV2 ØST har snakket med, er langt fra den eneste, der kører rundt her i landsdelen uden knallert-kørekort. Under razziaer stopper politiet sommetider unge på helt ned til 13 år.

- Det er som om, der er en trend, der siger, at alle skal køre på knallert eller scooter for øjeblikket - også dem, der ikke er gamle nok til at få kørekort. Det er dybt problematisk, fortæller Erik Mather, der er vicepolitikommissær hos færdselspolitiet, der har base i Vordingborg. 

Faktisk er problemet så stort, at politiet har svært ved at dæmme op for det. Mange knallerter kører nemlig så stærkt, at politiet ikke kan følge med.

- I mange tilfælde vil det være uansvarligt, hvis vi forsøger at sætte efter knallertbøllerne, fordi de er uerfarne trafikanter, og så må vi vente med at give dem en bøde til en anden dag, siger Erik Mather.

Politiet opfordrer forældre til at tage nøglen fra deres børn, hvis de kører på knallert uden kørekort. De unge risikerer ikke bare at slå sig selv ihjel. De risikerer også at sætte sig i dyb gæld, hvis de skader andre. Det er nemlig de færreste unge mænd, der har tegnet en ansvarsforsikring.