Klima truer fisk

Klimaforandringer og den globale opvarmning kan nu mærkes af fiskerne, de fanger fisk der kun burde leve i Sydeuropa. Temperaturene truer Torsk og Rødspætte.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tidligt onsdag morgen fik Søren Leonhard sig et overraskende syn da tømte sit net, op af Isefjorden kom der nemlig otte små biologiske overraskelser, nemlig den Røde Mulle. En fisk der slet ikke burde leve i de danske farvande

- Nu ser, man jo meget i den her branche, men jeg tænkte da at den skulle jeg tjekke når jeg kom ind. Generelt kan vi jo mærke at vandet forandre sig, færre fisk og mere møg - det siger fisker Søren Leonhard.

Mullerne burde holde holde sig til det sydlige europa, kun ganske få gange før er de set i Danmark. Men det bliver, mere normalt med fremmede fisk i de danske farvande, fiskerne møder nu ikke bare Mullen, men også Ansjoser og Multen er begyndt at yngle i Isefjorden. Grunden til det skal man finde i den globale opvarmning, det er ca blevet 1,5 grad varmere de sidste 20 år.

- I løbet af de sidste 30 år har vi set ca 30 nye fiskearter i Danmark, samtidig yngler en del fisk her, som tidligere bare kom på besøg. Det er fordi det er blevet varmere, men det truer samtidig en del af vores oprindelige fisk, blandt andet Rødspætter og Torsk. Det fortæller lektor ved Zoologisk Museum Jørgen Nielsen.