Klar kurs mod sygehuslukninger

De Danske Regioners formand har sat en klar kurs mod lukninger af sygehuse og skadestuer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Skyggerne samler sig om de små danske sygehuse og skadestuer. Med opbakning fra sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har De Danske Regioner udstukket en klar kurs mod lukninger på regionernes generalforsamling i Herning.

Her fastslog formand Bent Hansen (S) fredag, at den stigende mangel på læger og sygeplejersker tvinger regionerne til at lukke sygehuse med døgnbemandede skadestuer. Meldingen er især et signal til yderkanterne af Danmark, hvor regionspolitikerne har ondt ved at sige farvel til lokale sygehuse.

- De regionale politikere skal ikke stikke befolkningen blår i øjnene, eller synes det er synd for borgmesteren, der mister det lokale sygehus. Vi ved, der ikke personale nok til at bemande de nuværende sygehuse i fremtiden. Derfor skal politikerne beslutte sig nu - i stedet for at vente et eller to år, siger Bent Hansen.

Men politikerne i yderkantsregioner som Region Sjælland har rigtig svært ved at sige farvel til skadestuerne på de små sygehuse.

Regionen spillede oprindeligt ud et forslag om seks akutsygehuse til regionens 800.000 borgere. Det forslag ville Sundhedsstyrelsen ikke godkende, og det seneste bud lyder på fire akutsygehuse - svarende til et befolkningsgrundlag på 200.000 pr. akutsygehus. Dermed er der fundet en god løsning, mener formand Kristian Ebbensgaard (V).

- Jeg er enig i, at man skal samle specialer for at få bedre kvalitet, og jeg er sikker på, at der på sigt vil være færre sygehuse. Men det er ikke et mål i sig selv at lukke sygehuse. Jeg vil ikke starte tredje verdenskrig uden at have vished for, hvad vi sætter i stedet. Målet må være at give borgerne forbedret tryghed og sikkerhed fremover, siger Kristian Ebbensgaard.

I sidste ende har Sundhedsstyrelsen beføjelse til at underkende regionernes bevilling, hvis de ikke vil opgive de små sygehuse. Den beføjelse frygter Bent Hansen kan blive testet af en eller to regioner.