Kirkeministeren afgør om bispevalg skal gå om

En ekstra optælling af stemmerne og kuverterne ved bispevalget i Roskilde har ikke opklaret mysteriet om de 10 ekstra stemmesedler.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det bliver nu op til Kirkeministeriet at afgøre, om bispevalget i Roskilde skal gå om.

Valgformanden har opgivet at opklare, hvorfor der er 10 stemmesedler mere end kuverter, og har nu skrevet en redegørelse til Kirkeministeriet.

Valgreglerne siger udtrykkeligt, at hver enkelt stemmeseddel skal afleveres separat i en konvolut. Der må altså ikke være flere stemmesedler i samme konvolut, og derfor burde der være lige mange stemmesedler og konvolutter, men der er der bare ikke.

Valgformand Poul Nielsen kalder sagen et mysterium.

- Der er ingen, der under åbningen og udtagningen af stemmerne har konstateret, at der var mere end én stemmeseddel i nogen af kuverterne, siger Poul Nielsen. Han udelukker også, at 10 kuverter kan være bortkommet.

- Vi har endevendt det hele. Affaldsspandene var ikke blevet tømt, og der er ikke 10 kuverter nogen steder, der har forputtet sig. Det er vi 100 procent sikre på. Det er drønærgerligt, at vi ikke kan finde fejlen, siger Poul Nielsen.

Valget var så tæt, at der er en mulighed for, at et omvalg vil ændre på resultatet.

To af de fem kandidater, Henrik Wigh-Poulsen og Peter Fischer-Møller, fik begge 562 stemmer, mens Poul Joachim Stender fik 12 stemmer færre. De to kandidater med flest stemmer skal ud i en ny og afgørende valgrunde.

Hvis mysteriet ikke bliver opklaret, vil Poul Joachim Stender bede om, at valget går om.