Katte-leukæmi udbredt i Mørkøv

En dyrlæge i Mørkøv har konstateret et stigende antal leukæmi-tilfælde blandt katte i området.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Gennem det sidste halve år har vi på Mørkøv Dyreklinik konstateret otte tilfælde af leukæmi hos katte. De pågældende katte har været så påvirkede af sygdommen, at de er blevet aflivet, fortæller dyrlæge Janni Hansen.

Alle kattene kommer fra Mørkøv by og er tamkatte.

- Dem vi har testet positive har været tamme katte, men det kan godt være en vildkat, der bærer smitten. I det halvandet år jeg har været her, har jeg aldrig oplevet noget lignende, fortæller dyrlægen.

Hun understreger, at tallet kan være højere, fordi mange af de syge dyr, der bliver aflivet, ikke er blevet testet for leukæmi.

Leukæmien er en virus. Kattene smitter hinanden gennem deres spyt. For eksempel gennem den direkte kontakt når de vasker hinanden, når de slås eller når de deler madskåle. Sygdommen er dog artsbestemt og kan ikke smitte fra kat til hund eller menneske.

De symptomer der ses oftest er at katten har mistet humøret og appetitten, har feber og hvide slimhinder. Andre symptomer kan være kroniske luftvejsinfektioner og problemer med maven og tarmkanalen.

Der findes desværre ingen muligheder for behandling af katteleukæmi på nuværende tidspunkt. Man kan dog vaccinere mod katteleukæmi, på samme måde som kattesyge og katteinfluenza.