Kaninforbud fra tirsdag

Flere udbrud af kaninsygdommen myxomatose, også kaldet kaninpest, på Sjælland betyder, at Fødevarestyrelsen fra tirsdag den 25. september indfører et forbud mod samlinger af kaniner, herunder udstillinger og kaninhop.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

For at forhindre spredning af sygdommen bliver det desuden forbudt at føre kaniner ud af Region Hovedstaden og Region Sjælland. Forbuddene gælder foreløbigt indtil sygdomsudbruddene er ovre.

Fødevarestyrelsen opfordrer samtidig alle kaninejere til at være opmærksomme på eventuelle sygdomstegn hos deres dyr. Har man mistanke om, at ens kaniner er ramt af sygdommen, skal man kontakte en dyrlæge. Sygdommen er dødelig for kaniner, men smitter ikke til mennesker.

I år har Fødevarestyrelsen indtil nu registreret udbrud af sygdommen i mere end 20 kaninhold på det især østlige Sjælland, blandt andet i Gentofte og Ballerup, og der er nu også registret udbrud i Odsherred og på Lolland. Normalt bliver der i Danmark sjældent registret mere end op til to udbrud af kaninpest om året.

Som kaninejer bør man være opmærksom på symptomerne, der typisk er øjenbetændelse, næseflåd, sløvhed, dårlig appetit, dødsfald, evt. hævede øjenlåg, næse, læber og ører. Hvis man ser symptomerne, skal man straks kontakte en praktiserende dyrlæge, der kan få kaninen undersøgt. Sygdommen kan ikke behandles, og syge dyr bør aflives.

Meget smitsom sygdom
Sygdommen myxomatose skyldes infektion med et virus. Den rammer kun kaniner, men er uhyre smitsom. Sygdommen smitter ved direkte kontakt mellem kaninerne, og indirekte via f.eks. insekter, fælles foder, halm og udstyr til kaninerne. Desuden kan den overføres af menneskehænder, der har været i kontakt med kaniner andre steder.

For at undgå smitte anbefaler Fødevarestyrelsen følgende forholdsregler:

· Lad være med at røre ved andres kaniner, hvis du selv har en kanin
· Lad være med at tage din kanin med på besøg hos andre kaniner
· Lad være med at bruge andres udstyr til kaniner
· Vask dine hænder grundigt, hvis du har rørt ved kaniner i børnehaven eller på fritidshjemmet

Myxomatose er udbredt over hele verden og ses normalt kun sporadisk i Danmark med et par udbrud om året. I 1998 blev der dog registreret 11 udbrud af kaninsygdommen.