Kampagne får unge til at tage færre stoffer

Forsøgsprojektet "Narko ud af byen" har været en succes. Andelen af unge, der ryger hash eller tager kokain er faldet, men det kræver et omfattende arbejde i kommunerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvis man vil have unge til at holde sig fra stoffer, skal man opsøge dem både i skolen, fodboldklubben og på diskoteket. Det viser et forsøgsprojekt, »Narko ud af byen«, hvor 14 kommuner, deriblandt Slagelse og Nakskov, som noget nyt har sat ind overalt, hvor de 15-20-årige færdes, skriver Berlingske Tidende.

Skolerne og ungdomsuddannelserne har bl.a. holdt forældrearrangementer, udarbejdet en rusmiddelpolitik og undervist i at tackle stoffer. Men også
efter skole er bl.a. sportstrænere blevet inddraget, og endelig er byernes barer gået sammen med politiet om at bekæmpe stoffer i nattelivet. Og den strategi har båret frugt.

På ét år er andelen af unge, der har prøvet at ryge hash, faldet med 15
pct., mens andelen, der har prøvet at tage kokain, er faldet med otte pct. Resultatet begejstrer da også indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

- Det er positivt. Det er jo en faktisk en kulturkamp, vi står overfor. Vi kører nul-tolerance politik, og man kan give bøder og komme med forbud, men i sidste ende handler det jo om at hjælpe de unge til at overbevise sig selv om, at stoffer ikke skal være en del af ungdomskulturen, og her synes jeg, at det er nogle flotte resultater, kommunerne kan fremvise, siger Lars Løkke
Rasmussen.

Indenrigs- og sundhedsministeren ser resultatet som et udtryk for, at en indsats over en bred kam, giver pote.

- Det forhold, at alle gode kræfter slår sig sammen, gør at det virker. At det ikke bare er en politiindsats eller en indsats fra de lokale skolemyndigheder, men at det har karakter af, at lokalsamfundet står skulder ved skulder og siger, at det her skal vi tage et opgør med, vurderer Lars Løkke Rasmussen.

Det vil også være budskabet, når indenrigs- og sundhedsministeren i dag fremlægger resultaterne fra projektet for landets rusmiddelforskere og de involverede kommuner. Og samtidig ligger der en opfordring til andre kommuner om at følge trop.

- Det bør være en inspirationskilde for resten af landets kommuner. Det her er et sikkert vidnesbyrd om, at hvis man vil, så kan man gøre en forskel, siger Lars Løkke Rasmussen.

Malene Størup, som har ledet projektet for Sundhedsstyrelsen, mener også, at
strategien med at opsøge de unge i deres miljøer, er rigtig. Hun tror dog ikke på, at faldet i andelen af unge, der har prøvet at tage stoffer, udelukkende kan tilskrives de nye initiativer.

- Jeg er ikke så naiv, at jeg tror, at projektet har reddet hele verden. Jeg tror også, at vi vil se en nedadgående tendens for hele landet. Men det her projekt tager hul på problematikken og skaber et godt fundament for det fremtidige arbejde med området, siger Malene Størup.


Nyhedsoverblik