Kæmpefest i sildens tegn

Fredag hyldede Stege den fisk, byen skylder alt. På årets Sildemarked kunne publikum vandre gennem tiderne og møde middelalderryttere i kamp side om side med udklædte skuespillere og spillemænd.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er sjældent, at en by fejrer en fisk. Men silden spiller en særlig rolle i Steges historie. Derfor er den hædersgæst ved årets store Sildemarked, der satte liv  i Stege fredag.

- Der har været rig lejlighed til at smage på alt det, fiskerne får i nettet. Der bliver solgt friske fisk direkte fra kutterne, og derudover står de lokale producenter og byens kokke klar på rad og række med masser af lækre retter, fortæller Elly Nielsen fra Møns Handelsstandsforening.

F.eks. kunne man smage "mønsk sort sild" tilberedt efter en original historisk opskrift eller genopleve 1950'er traditionen med sildesalat solgt af damer i strutskørter

Sildefest i Stege har fået overskriften "Sild gennem tiderne" - og der er mange århundreder at hente inspiration fra.

Stege voksede nemlig op omkring Kong Valdemars den Stores borg, Stegehus, i 1100-tallet - og byen blev rig af de fede, sølvskinnende sild, som svømmede i tætte stimer i Fjord og Nor.

I Middelalderen var hver 3. af alle Danmarks sildeboder på Falsterbo marked i Skåne således fra Stege.