¨

Kælketuren kan være farlig

Foto: TV ØST

Den nyfaldne sne indbyder til kælketure, men de sender hvert år massevis af danskere på skadestuen.

Kælken er for mange et symbol på barndommens uskyldige leg i sneen. Men den leg er bestemt ikke ufarlig.

De seneste tal fra 2010 viser, at 3610 danskere ifølge Ulykkesregisteret meldte sig på skadestuerne efter kælkeulykker, og selvom vejret denne vinter slet ikke kan måle sig med de forrige vintre, bør man tage sine forholdsregler, inden man sætter slæden i sneen.

Og den skulle der være mere på vej af i løbet af ugen.

- De typiske skader er brækkede arme og ben, samt forstuvninger. Desuden ser vi hjernerystelser, trykkede ribben og vrid i forskellige led, forklarer produktdirektør Jesper Franch fra Codan Forsikring.

Selskabet modtager hvert år adskillige anmeldelser fra kunder, der er kommet til skade i sneen.

- Den væsentligste årsag er, når folk kører ind i en anden kælk eller person, forklarer Jesper Franch.

- En anden årsag er, at folk får for meget fart på og vælter af kælken, mens en tredje klassiker er, at man får sat sig forkert og får et ben eller en arm ind under kælken, tilføjer han.

Codan råder de kælkende danskere til at tænke sig om, inden de drager ud i sneen.

Det kan være en god idé at give børnene hjelm på, ligesom en kælkebakke, der ikke er alt for stejl og som munder ud i et fladt stykke, hvor man kan tage farten af slæden, er at foretrække.

Og skulle nogen sidde tilbage med fornemmelsen af, at "det sker ikke for mig", så må det konstateres, at kælkeulykker kan ramme selv de kongelige.

Således måtte kronprins Frederik i 2009 lade sig operere for en revne i lægbenet, som han pådrog sig under en kælketur i Schweiz.

/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App