”Dette er en hammer”.
Sådan lyder runeinskriptionen på en mere end 1000 år gammel torshammer, som blev fundet på en mark ved Købelev på det nordvestlige Lolland i foråret. Dermed er det ikke længere uvist, hvad disse amuletter forestiller.
- Nu har vi fået et udsagn fra Vikingetiden, som fortæller, at det faktisk er en hammer, så forskningsmæssigt er det en stor ting, siger arkæolog Anders Rasmussen, der er tilknyttet Museum Lolland-Falster.
Exceptionel genstand
Ifølge Anders Rasmussen er der tale om en exceptionel genstand. Det er nemlig første gang, man finder en torshammer med runer på, og den kan derfor kaste nyt lys over tidligere historiske perioder.
- Vi bliver en del klogere på, hvordan bosættelsesmønstret var i oldtiden, og torshammeren er en ekstra brik, som man nu kan lægge i det her puslespil, siger han.
Fragmenter af sølvnåle
Foruden torshammeren har man i området også gravet fragmenter af sølvnåle og en matrice til fremstilling af dragtspænder frem, og det mener Anders Rasmussen kan være et tegn på et bosted af særlig karakter.
- Man har ikke ledt så meget herude endnu, men det kunne godt tyde på, at der har været noget værksted eller smykkeproduktion, og at hammeren derfor er fremstillet af en lokal mand derfra, siger han.
Blev overrasket
Det var amatørarkæolog Torben Christiansen, der opdagede torshammeren, mens han gik med sin metaldetektor, og han blev i den grad forbavset, da det gik op for ham, hvad der lå i jorden.
- Jeg havde jo aldrig drømt om det og slet ikke set det komme herude overhovedet, så jeg blev overrasket, siger han og indskyder, at han gerne vil sige tak til lodsejerne, som giver adgang til søgen på de forskellige lokaliteter.
Torshammeren opbevares på Nationalmuseet og vil blive udstillet til næste år.