Ingen erstatning til skoleelever

Elever der har gået på skoler med asbest mangler mulighed for at få erstatning. Det vil Forældreorganisationen Skole og Samfund nu have lavet om på efter en sag, hvor en lærer har fået erstatning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hanne Johansen gik på Iselingeskolen i Vordingborg fra 1 til 10. Klasse tilbage i firserne. Hun fik sig en forskrækkelse, da det i går kom det frem, at en lærer har fået erstatning på 600.000 kr., fordi han fik kræft af skolens giftige asbest.

"Jeg tænker selvfølgelig over det. Det er skræmmende, at man kan blive syg 20-30 år efter. Det er utroligt skræmmende", siger hun.

Men skulle Hanne Johansen udvikle lungekræft, fordi hun har indåndet asbest, kan hun ikke ligesom læreren se frem til en erstatning. Den forskel vil Forældreorganisationen Skole og Samfund nu have lavet om på

"Det er jo mennesker, vi snakker om her, og en elev er lige så meget et menneske som en voksen. Vi er i en situation, hvor arbejdsmiljøloven ikke gælder for vores elever. Det er både ærgerligt og beklageligt. Det må politikerne prøve at rette op på", siger bestyrelsesmedlem i organisationen Hans Erik Pedersen.

Det er ikke kun elever på Iselingeskolen, der risikerer at blive syge af den farlige asbest. Både på Kildemarksskolen i Næstved og på Brunhøjskolen i Holbæk har de været plaget af det giftige materiale.

Vordingborg kommune fjernede skolens asbest i midten af firserne. Her vil de nu undersøge, om der skal gives erstatning til elever, hvis de rammes af kræft som følge af asbesten.

"Vi vil nu kontakte Kommunernes Landsforening, for det må jo være en landsdækkende problemstilling. Og eventuelt få Undervisningsministeriet og Sundhedsministeriet på banen", siger borgmesteren i Vordingborg, Henrik Holmer.

Omkring 70 danskere rammes årligt af lungehindekræft, der oftest er en direkte konsekvens af indånding af asbest.


Nyhedsoverblik