Ingen eksport i 2 år

En ny virus truer på Lolland, og det skaber problemer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De godt 40 får er ikke bare avlsdyr for Susie Riis-Jacobsen i Blans.
Hun klapper dem kærligt og indrømmer, at hun da også har et fået et forhold til dem. 

- Vi gør meget ud af, at de skal have det godt mens de er her, ihvertfald.. Og jo, man kommer da til at kende dem, siger hun, men hun klapper fåret foran sig.

Men det gode forhold er i fare.

En dødelig virus, der overføres via små myg, er nemlig blevet konstateret i Tyskland.

Udbruddet er sket kun 80 kilometer væk fra Danmark, og det bevirker, at landmændene i Lolland Kommune ikke længere må eksportere levende dyr. Hvis fårene får lam, kan lammene dermed ikke længere afsættes, medmindre de bliver slagtet inden for restriktionszonen.

- Det er jo smaddersørgeligt, når det lykkes en at avle sådan nogle gode dyr, så vil man jo gerne vise dem frem og sælge dem til levebrug. Det er ikke sjovt at skulle sælge rigtigt velegnede avlsdyr som slagtedyr, siger Susan Riis Jacobsen.

Men det er ikke kun det gode forhold, som sættes over styr.

- Økonomien bliver jo også dårligere. Vi får fra 500 til 1500 kroner mindre for et slagtedyr, end vi gør for et avlsdyr, så det har da også en vis indflydelse, siger Susan Riis-Jacobsen.

Zonen er sat op for at forhindre smitten i at sprede sig, hvis sygdommen en dag skulle nå til landet. Skulle det ske, understreger en dyrlæge, at der ikke er nogen grund til panik.

- Sygdommen har ikke noget at gøre med mennesker, for den kan ikke smitte til mennesker, men den har noget at gøre med de dyr, som bliver smittet med den. De bliver syge, og der er faktisk en stor del af dem, der vil dø, siger Inga Stamphøj, som er dyrlæge i Nysted.

Foruden får må heller ikke levende kvæg, hjorte eller geder eksporteres fra Lolland.