Ingen dom for falske anmeldelser

Fædre bliver ikke renset af politiet, når de har været ude for falske anmeldelser om incest. Det må Henrik Kollerup sande efter hans tidligere kæreste to gange har anmeldt ham for incest mod deres børn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Da Henrik Kollerup  for anden gang blev anmeldt for incest, fik han nok - han gik til politiet for at få dømt sin tidligere kæreste for falske anmeldelser.

- Nu ville jeg have en stopper for det her, for mig var det skruen uden ende, at hun ville blive ved med at anmelde mig, siger Henrik Kollerup, far til en datter på 11 år og en søn på 13 år, der bor i Guldborgsund.  

Tre måneder senere fik han besked om, at politiet ikke ville rejse sigtelse mod hans tidligere kæreste.

En til to gange om ugen møder Foreningen Far fædre, der er blevet falsk anmeldt og som har behov for at blive renset.

- Hvis man bliver kaldt overgriber elller misbruger og ikke er børnemishandler, vil man ikke have det i panden, jeg vil i hvert fald ikke, siger Lars Hansen, rådgiver i Foreningen Far.

Vi har tidliger fortalt, at anmeldelserne om incest nu betyder, at Henrik Kollerup ikke har set sin søn og datter i  to år - selvom politiet aldrig rejste tiltale mod ham.

Vicepolitiinspektør Søren Ravn Nielsen ved politiet i Slagelse har beskæftiget sig med incestsager i 11 år. Han har aldrig oplevet, at en far fik en mor dømt for falske en anmeldelse om incest i samværssager. 

- Det kan være svært at vurdere, om det er helt åbenbart er en falsk anmeldelse man indgiver eller om det bare er et svagt mistankegrundlag, siger vicepolitiinspektør Søren Ravn Nielsen fra Slagelse politi.

Politiet skal kunne bevise, at moren 100% har vidst at overgrebet var løgn, for at de kan sætte hende for en dommer. Det bevis er svært at komme frem til, fordi moren kan have en mistanke ud fra børnenes reaktioner eller noget de har sagt. 

Rådgiveren i Foreningen Far er ikke i tvivl om, at de fleste anmeldelser om incest i forbindelse med en skilsmisse er chikane. Vicepolitiinspektøren mener, at efterforskerne er opmærksomme på ikke at blive misbrugt af mødre i samværssager. 

- Det er noget vi forfølger, for at myndigheder ikke bliver kastebold i forskellige former for chikane, siger Søren Ravn Nielsen.

Men Henrik Kollerup mener at politiet - lige som han selv- er blevet kastebold - fordi det undersøgte ikke hans sag grundigt nok. 

- Det er tilsyneladende fuldstændig omkostningsfrit at lave en falsk anmeldelse og det synes jeg ikke kan være rimeligt i forhold til børnene eller mig selv, siger Henrik Kollerup.

Han søger nu om fuld forældremyndighed over sine børn.

Læs også:

Falske Anklager for incest