Hver tredje kræftpatient venter for længe på at få behandling i Region Sjælland

Mange kræftpatienter bliver ikke behandlet til tiden. Region Sjælland halter efter på flere områder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Behandling af brystkræft i Region Sjælland har længe været diskuteret. Det skyldes især brystkræftskandalen i 2019 og de mange udsatte brystkræftscreeninger i 2021.

Nu bekræfter en ny rapport fra Sundhedsdatastyrelsen, der overvåger, om folk får tilbudt den kræftpakke, de burde, indenfor tidsfristen, at det haltede med at tilbyde den rette behandling til tiden sidste år.

Ifølge rapporten blev 36 procent af brystkræftpatienterne opereret til tiden i Region Sjælland. Til sammenligning er det tal 65 procent på landsplan, mens Nordjylland får behandlet 92 procent af patienterne til tiden. 

Læs også
Region Sjælland i top i kedelig brystkræft-statistik
Læs også
Region Sjælland i top i kedelig brystkræft-statistik

Faktisk er Region Sjælland den region, der får behandlet færrest patienter til tiden på tværs af alle kræftformer. 

63 procent af borgerne i Region Sjælland fik tilbudt de rette kræftpakkeforløb i 2021. Det er den laveste andel blandt alle regionerne og 13 procent lavere end landsgennemsnittet. 

Udsatte kræftscreeninger

Region Sjælland har tidligere været i vælten i forhold til kræftbehandling. 

Sidste år udsatte regionen 13.000 brystkræftscreeninger på grund af personalemangel. Det fik Kræftens Bekæmpelse til at frygte, at kvinderne ville komme for sent i gang med deres behandling. 

 - For en sygdom som brystkræft, så er det at blive opereret bare to uger senere – det forringer ens overlevelse, sagde Janne Villemoes Bigaard, overlæge og projektchef i Kræftens Bekæmpelse, i april til TV2 ØST og tilføjede:

- Det er ikke acceptabelt, at man har en rettighed via sundhedsloven, som bliver tilsidesat.

I 2019 kom det også frem, at man på Ringsted Sygehus havde lavet mangelfulde brystkræftscreeninger, der ikke stemte overens med de nationale retningslinjer. 15 kvinder endte med at få erstatning efter sagen.

For sen behandling  

Generelt ligger Region Sjælland lavt i flere kategorier i forhold til at få tilbudt kræftpakkerne i tide. 

Særligt også på lungekræftområdet lever Region Sjælland ikke op til ambitionen om at behandle 90 procent af patienterne i tide.

Læs også
13.000 kvinder har fået udsat screening for brystkræft
Læs også
13.000 kvinder har fået udsat screening for brystkræft

Ser man på kirurgisk behandling, medicinsk behandling og strålebehandling er det henholdsvis 38 procent, 67 procent og 44 procent, der behandles i tide. I alle tre kategorier ligger Region Sjælland med færreste tilbudte rettidige forløb blandt regionerne. 

I otte ud 11 forskellige kræftkategorier, hvor tallene er blevet opgjort for både 2020 og 2021, er antallet af behandlinger til tiden dalet, mens det er blevet bedre indenfor tre kræftformer. 

Det gælder nyrekræft, kræft i blæren og prostatakræft. 

TV2 ØST har forgæves forsøgt at få en repræsentant for Region Sjælland til at svare på en række spørgsmål om kræftbehandlingen i regionen. I en mail skriver regionen dog, at den lave målopfyldelse for brystkræft i høj grad skyldes mangel på speciallæger på området. Samtidig forventer regionen, at de nye tal, der kommer 1. juni, ser bedre ud.

- Der er faktisk sket et løft her i 2022, skriver Anne Møller Ronex, formand for sygehusudvalget i Region Sjælland, i en mail til TV2 ØST.

- Vores egne nye tal viser, at 65 procent af kvinderne fik operation for brystkræft til tiden i februar 2022. Samlet for alle kræfttyper kom cirka 75 procent i behandling inden for de anbefalede tider i kræftpakkerne. Den forbedring forventer vi at kunne se, når der snart kommer nye nationale kræftpakketal for 1. kvartal 2022.

Kræftpakker

- Hvis din læge har mistanke om, at du har en kræftsygdom, skal du henvises til et pakkeforløb. Forløbet indledes med en række undersøgelser, der kan vise, om du har kræft. Når du starter i et pakkeforløb, er det altså ikke sikkert, at du har kræft.

- Regeringen og regionerne er blevet enig om, at der skal være kortere ventetid på at komme i behandling, hvis man mistænkes at have kræft eller har kræft. 

- Retningslinjerne og tidsfristerne i pakkeforløbene gælder i hele landet. Det vil sige, at undersøgelser og behandling kommer til at foregå på samme måde og inden for de samme tidsfrister, uanset hvor i landet man bor.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse


Nyhedsoverblik