Hver fjerde overvægtig på lykkepiller

Overvægt giver psykiske problemer, og hver fjerde af de overvægtige kræver behandling, mener en ekspert.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Overvægt giver depressioner. For det er et traume at være tyk i vore dage. Det er anti-status og upopulært i disse slanketider, siger Jes Gerlach, formand for Psykiatrifonden og overlæge på Sct. Hans Hospital.

Det kan ikke ses i statistikkerne, hvor mange der har begge lidelser, men Gerlach siger til Ekstra Bladet, at han vurderer, at i hvert fald hver fjerde overvægtige tumler med psykiske problemer, der kræver behandling.

- Det er en ond cirkel. Det kan også være en slank person, som får en depression og ender med at overspise og tage på. Derudover kan en del medikamenter mod depression give vægtøgning, siger Gerlach til Ekstra Bladet.

I dag er ca. 400.000 danskere, ifølge Ekstra Bladet, i behandling med lykkepiller. Men ofte er medikamenter langt fra den mest optimale behandling, skriver avisen:

- Der mangler i høj grad behandlingsmuligheder for overvægtige. De praktiserende læger har ikke tid, og der er ikke psykologer og psykiatere nok. Så derfor bliver der nogle gange udskrevet medikamenter, som ikke skulle være udskrevet, fordi samtale og information havde hjulpet bedre, siger Jes Gerlach.

Formanden for Praktiserende Lægers Organisation erkender overfor Ekstra Bladet, at de deprimerede fede ofte er overladt til sig selv:

- Problemet kan være, at vi tit ikke har den fornødne tid, siger Michael Dupont til Ekstra Bladet.