Hver fjerde dansker tror på spøgelser

Mindst hver fjerde dansker ville formentlig betakke sig for en udflugt til den lokale kirkegård ved midnatstid. I hvert fald er så mange overbeviste om, at der findes spøgelser. Det viser en undersøgelse, som analyseinstituttet Zapera har lavet for metroX

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det kan ifølge religionsforsker Tim Jensen ved Syddansk Universitet virke mærkeligt, når kalenderen siger 2008. Men troen på de overnaturlige væsener er meget menneskelig, mener Tim Jensen.

Seertjek:

/* */

/* */

- Folk tror jo på spøgelser, fordi de har hørt spøgelseshistorier. Hvis folk oplever noget, de tidligere har fået fortalt i en spøgelseshistorie, er det naturligt at tænke, at det spøger, siger han.

Spøgelser og religion
- Mennesker har det med at tillægge helt naturlige hændelser en overnaturlig og religiøs betydning. Troen på spøgelser hænger sammen med vores forestillinger om, hvad der sker efter døden. I den forstand er folk religiøse, siger Tim Jensen.

At der er sammenhæng mellem spøgelser og religion, bliver dog afvist af biskop i Århus, Kjeld Holm.

- Spøgelser og tro har intet med hinanden at gøre. Det er det rene pjat og fantasier. Kristendom er tro, spøgelser er overtro, siger han.

15 procent har oplevet spøgeri
I alt 27 procent svarer i undersøgelsen, at de tror på spøgelser. Undersøgelsen viser også, at flere synes, de har god grund til at tro på de overnaturlige væsner. 15 procent svarer nemlig, at de selv har oplevet spøgeri.

- Tit er det, fordi spøgelseshistorier er spændende og underholdende. Uhyggelige, men alligevel fascinerende. Så når vi pludselig hører en lyd bag os, en dag vi er nervøse, kunne det være et spøgelse. En dag, hvor vi ikke er nervøse, ved vi godt, det bare er nogen, der har trådt på en gren, siger Tim Jensen.

Undersøgelsen er baseret på interview med 1.020 personer i alderen 18-75 år fra Zaperas Danmarkspanel i perioden 4.-7. juli 2008.

/ ritzau /

Mere om spøgelser:
Spøgelsesjægerne
Vi har ført hørt om clairvoyante og spirituelle medier, der søger efter ånder. Men i Næstved holder en helt anden og lidt mere avanceret slags spøgelsesjægere til. Det er de tekniske Ghostbusters!
Nyhedsindslag fra 2008-07-09 19:30:00