Hvem skal betale for Prom-oprydning?

Landsretten skal afgøre om fætrene bag H & C Prom Kemi på Sydsjælland skal af med 6,7 millioner kr. for oprydning af kemiaffald, der har kostet skatteborgerne dyrt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tryk på foto for at se andre billeder fra Prom

12 år efter den omstridte virksomhed H & C Kemi i Viemose på Sydsjælland blev tvangslukket, dukker sagen igen op i retssystemet. Myndighederne kræver, at de to direktører, der er fætre, skal af med 6,7 millioner kroner for oprydningen.

Sagen om det store lager af kemikalieaffald fik en foreløbig afslutning, da den ene direktør, Henrik Prom, for næsten otte år siden blev idømt en bøde på 300.000 kroner og 40 dages betinget hæfte. Hans fætter Claus, der har skiftet efternavn til Andersen, flyttede til England og undgik dermed en straffesag.

Nu kommer så langt om længe opgøret om regningen, som Miljøstyrelsen og det tidligere Storstrøms Amt ønsker at gøre de to direktører personligt ansvarlige for. Kravet lyder på 6.769.663 kroner plus renter.

Det giftige affald hobede sig op på grunden i Viemose fra begyndelsen af 1960'erne. Først hed virksomheden Proms Kemiske Fabrik A/S, og siden fortsatte driften under navnet H & C Prom Kemi Aps.

Da lyset blev slukket i 1997, lå 4000 ton kemikalieaffald tilbage. I alt har oprydningen kostet skatteyderne cirka 20 millioner kroner.

[video:flv:090511_proms_baggrund.flv]

Beløbet i den aktuelle sag er dog mindre end de 20 millioner, fordi det kun drejer sig om de cirka 1600 ton, som Henrik Prom blev dømt for ikke at have fjernet.

I landsretten vil Claus Andersen afvise kravet, fordi han mener, at regningen bør placeres hos virksomheden og ikke hos ham personligt.

Henrik Prom har ikke ønsket at antage en advokat i sagen. Han vil få en afgørelse, når dommerne tager stilling til, om Claus Andersen skal hænge på kravet.

Retssagen er sat til at køre over tre dage.

I Viemose er der i dag ingen særlig glæde at spore over at sagen nu langt om længe nærmer sig en afslutning.

Hans Mortensen er een af de lokale, der arbejdede på kemivirksomheden - og for hans vedkommende blev det til over 24 års ansættelse:

[video:flv:090511_proms_kommentar.flv]

Proms havde indtil virksomheden lukkede 21. april 1997 til huse på en adresse ved navn "Udsigten". Nu er der udsigt til at sagen endelig kan slutte

Vis stort kort