Husejere presses af faldende priser

160.000 familier kan om godt et år ende med at bo i et hus, som er mindre værd, end da de købte det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det afslører beregninger foretaget af Handelsbanken, som bygger på yderligere prisfald på 30 procent, sådan som de mest pessimistiske vurderinger lyder på i dag, skriver Berlingske Tidende.

I forvejen er ejerlejligheder raslet ned i pris i især København og Århus. Nu kommer turen altså til huspriserne. Og får pessimisterne ret i et fald på 30 procent, så er det hvert syvende hus i parcelhuskvarteret, der bliver mindre værd, end da det blev købt.

Får til gengæld de mest optimistiske ejendomsmæglere ret i, at prisfaldene på huse »kun« bliver yderligere 10 pct., er det hver 14. husejer i rækken, der kan blive teknisk insolvent.

- De bliver ganske enkelt stavnsbundet. Selv om de finder et hus, som er faldet tilsvarende i værdi, får de et nej fra banken, hvis de ikke engang har til udbetalingen. De kan selvfølgelig godt sælge huset med et stort tab, men så har de ingen mulighed for at komme videre, siger Jakob Brøchner Madsen, professor og ekspert i boligøkonomi.

Også Handelsbankens cheføkonom, Jes Asmussen, tegner et dystert billede af boligmarkedet anno 2010:

- Der vil være en lang række danskere, som får det svært, hvis de skal sælge deres hus. Og jo kortere tid, de har ejet boligen, jo mindre sjovt bliver det, siger Jes Asmussen, der personligt vurderer, at huspriserne vil falde yderligere 20 procent. Jo mere priserne falder, jo mere haster det for husejerne med få høvlet gælden af. Ellers kan det få store konsekvenser ikke bare for den enkelte familie, men også for samfundsøkonomien, eftersom antallet af arbejdsløse ventes at stige til næste år.

- Under tidligere boligkriser i 1980erne blev husejerne hjulpet af en høj inflation, som automatisk mindskede gælden. Selv om vi i dag har et lavinflationssamfund, har de fleste danskere en større gæld. Kombinerer vi det med de afdragsfrie lån og variable renter, har vi en meget giftig cocktail, som kan få antallet af tvangsauktioner til at overgå den kedelige rekord i 1980erne, siger professor Jakob Brøchner Madsen til Berlingske Tidende.


Nyhedsoverblik