Hul i kassen i Ny Alliances mønsterkommune - Holbæk

Ny Alliance fremhæver Holbæk Kommune som værende et eksempel på, hvordan man kan effektivisere og få penge til skattelettelser. Men i Holbæk, hvor Ny Alliance også får rådgivning, er der et stort hul i komunnekassen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

 

Fjern overflødigt bureaukrati i kommunerne, og vupti er der råd til at sænke skatten. Sådan nogenlunde lyder det fra Ny Alliances Anders Samuelsen, når han skal forklare finansieringen af sin skattereform, hvor der kun må være en maksimal skat på 40 procent.

Han fremhæver i samme åndedrag Holbæk Kommune som et mønstereksempel på, hvordan man kan spare en masse penge ved at effektivisere arbejdsgange.Men nu viser det sig, at der er et stort hul i kommunekassen i Holbæk, skriver Dagbladet Information.

Hvis kommunen fortsætter med at bruge lige så mange penge som i de første fire måneder af 2007, ender den med et underskud på 133 millioner kroner i år. De røde tal i regnskabet er blandt andet opstået, fordi Holbæk Kommune i forbindelse med kommunesammenlægningerne har takket nej til skatteindtægter på 86 millioner kroner, som det ellers ville være muligt at inddrive inden for rammerne af skattestoppet.

Skatten er enten faldet eller holdt i ro i de fem kommuner, som er blevet slået sammen til den nye Holbæk Kommune. Bag borgmester Jørn Sørensens (R) budget står også Venstre og Konservative, mens Socialdemokraterne, SF og Dansk Folkeparti ikke støttede budgettet.

- Man foregiver både at kunne sænke skatten og opretholde den offentlige service. Men her kan vi se, at besparelserne ikke kan udmøntes i praksis. Det er slet ikke muligt at opnå de effektiviseringer, som man drømte om, siger Carsten Fink, gruppeformand hos Socialdemokraterne i Holbæk.

Også SF er stærkt kritisk over for det stramme budget:

- Man sætter skatten ned uden at vide, om der er råd til det. I kommunen er vi enige om nogle servicemål, men der er ikke sat økonomi på dem. Og i øjeblikket bliver der skåret i normeringen i daginstitutioner og dagplejen på trods af merudgifterne. Så det passer ikke, at den lavere skat ikke fører til ringere service, siger Niels Christensen, der er gruppeformand for SF i Holbæk.

Anders Samuelsen indrømmer, at han ikke kender til det aktuelle hul i Holbæks kommunekasse.

- Jeg ved ikke, hvordan økonomien lige nu hænger sammen i Holbæk. Der kan være alle mulige lokale forhold, som spiller ind, siger han.

Men for Anders Samuelsen handler det mere om principperne end den aktuelle økonomiske virkelighed i Holbæk:

- De har sat gang i en proces, hvor man har fjernet kommunale forvaltninger, reduceret regler og er sluppet af med et stort underskud. Hvis hjemmehjælperen slipper for at bruge 40-50 procent af sin tid på administrativt arbejde, så giver det et serviceløft, der frigør midler til velfærd. Der kan så være tale om en proces, hvor man undervejs har flere underskud, siger han.

Anders Samuelsen har tætte bånd til Jørn Sørensen og er tidligere valgt for De Radikale i Holbæk-kredsen. Og i øjeblikket overvejer de radikales eneste borgmester da også, om han skal forlade sit parti og slutte sig til Ny Alliance. Han er også med til at udarbejde Ny Alliances partiprogram, hvilket har ført til kritik fra partifæller i Holbæk.

Jørn Sørensen anerkender, at der i år kommer røde tal på regnskaberne.

- Jeg forventer, at der kommer en betydelig overskridelse af budgettet i 2007. Men det har hele tiden været planen, siger han.

Næste år regner borgmesteren til gengæld med, at der er balance i budgettet, uden at det betyder ringere offentlig service:

- Vi er den kommune på Sjælland med størst tilflytning af nye indbyggere, men deres skatteindtægter får vi først senere. Så er der mange penge at hente på stordrift og best practise, ligesom vi er ved at indføre ny teknologi i ældreplejen. Vi er også ved at reducere antallet at kommunalt ansatte fra 600 til 500, og så regner vi med at spare en del penge på overførselsindkomster.

Det aktuelle underskud regner han med at finansiere af kommunens kassebeholdning på over 300 millioner kroner.