Hoteller skal have klare regler

Politikere afviser lovsjusk i terrorpakke, men erkender, at regler for hoteller og kroer skal skæres ud i pap, så telefoner og Internet kan overvåges.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er ingen vej udenom for hoteller, kroer og campingpladser: De skal hjælpe myndighederne med at overvåge Internet og telefoner, og hvis de har brug for ekstra hjælp til at forstå terrorloven, skal de have det.

Sådan lyder det samstemmende fra ordførerne på området fra Dansk Folkeparti og De Konservative.

- Hotellerne har kendt til bekendtgørelsen længe, men hvis der er forståelsesproblemer, så må vi skære det ud i pap. Jeg vil gennem retsudvalget sikre mig, at det sker, siger Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti.

Ifølge brancheforeningen Horesta er mange hoteller og kroer i vildrede og vil derfor ikke vil være i stand til at leve op til reglerne, der træder i kraft 15. september. Horesta råder sine medlemmer til at klappe hesten, før de investerer i dyre løsninger, for ifølge Horesta er loven så uklar, at det er umuligt at vide, hvad hotellerne er forpligtede til, og hvordan de skal levere de nødvendige data.

Brancheforeningen har to gange forsøgt at få Justitsministeriet til at forklare loven, men ifølge bestyrelsesmedlem i Horesta, Jens Zimmer Christensen, uden held. Han kalder terrorloven for lovsjusk.

- Det er bestemt ikke sjusk. Tværtimod er den utrolig gennemarbejdet, og stort set alle berørte parter har været med i arbejdet. Men vi skal naturligvis tage hotellernes kritik alvorligt og sørge for, at de får den hjælp, de skal have for at leve op til loven, siger Per Ørum Jørgensen, medieordfører for De Konservative og fortsætter:

- Men de skal i gang. Det er ikke for sjov, vi indfører den lov. Jeg tager bekæmpelsen af terror meget alvorligt, og når PET peger på nogle redskaber, de har brug for, så vil jeg som politiker ikke vende det blinde øje til.

Ritzau har talt med flere hoteller, som har svært ved at forstå, at de skal bruge penge på at overvåge samtaler og mails, når for eksempel biblioteker og de mange private ubeskyttede, trådløse netværk ikke er omfattet af loven.

- Jeg mener, det er rimeligt. Reglerne er ikke taget ud af den blå luft. Blandt andet politiet er kommet med den anbefaling, og det kan vi ikke sidde overhørig, siger Peter Skaarup.

Han mener, værdien af tele-overvågning blandt andet kan ses i den seneste terrorsag fra København. Mandag bekræftede en amerikansk efterretningschef, at de amerikanske myndigheders aflytninger af opkald fra udlandet til USA havde bidraget til anholdelserne i København.

Enhedslistens medieordfører Per Clausen kræver, at loven bliver trukket tilbage.

- Hotellernes rådvildhed er ikke overraskende. Loven er hovedløs, og det her viser blot endnu engang, at et flertal i den almindelig ophidselse på terrorområdet har lavet tiltag, der er meningsløse og næppe kan lade sig gøre. Man bør trække loven tilbage og lave en vurdering af, hvad der i virkeligheden er brug for, siger Per Clausen. /ritzau/


Nyhedsoverblik