¨

Hospitaler bruger milliarder ekstra på medicin - prisen presser personale og plejen

Arkivfoto. Foto: Line Strand - TV ØST

Landets hospitaler bruger flere penge på medicin, og det kan i sidste ende gå ud over personalet selv og hospitalernes patienter.

Det kan være en bittersød nyhed på landets hospitaler, når der kommer ny medicin mod kræft og andre alvorlige sygdomme. For medicinen har sin pris og kan betyde fyringer.

Nye tal fra Danske Regioner og Danmarks Statistik, der er renset for inflation, viser, at hospitalerne sidste år brugte 9,2 milliarder kroner på medicin - hvilket er 3,6 milliarder mere end for ti år siden.

Samtidig viser tallene, at hospitalerne i dag bruger hver niende krone til medicin, mens det var hver fjortende krone i 2007.

Det skriver DR.

Koster personale og sengepladser

Når det er kortsigtede sparerunder, skærer man på personale, fordi det er en meget stor del af omkostningerne

Jes Søgaard, der er sundhedsøkonom på Syddansk Universitet

Flere hospitaler i Danmark har de seneste år haft sparerunder for at finde penge til nye piller og sprøjter, fortæller Jes Søgaard, der er sundhedsøkonom på Syddansk Universitet:

- Når det er kortsigtede sparerunder, skærer man på personale, fordi det er en meget stor del af omkostningerne. Der er ikke så mange andre valgmuligheder, siger han.

Sidste år fyrede Region Sjælland for eksempel knap 200 personer, mens Region Syddanmark sparede 200 millioner i 2016. Begge gange var en del af begrundelsen større udgifter til medicin.

Skal pengene først findes på den længere bane, skærer hospitalerne typisk ned i antallet af senge eller kapaciteten. Det betyder til gengæld, at lægerne skal prioritere hårdere, hvor hurtigt patienter kan sendes hjem, forklarer Jes Søgaard.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App