Hold jer fra sælerne!

På Stranden i Avnø nord for Vordingborg er der for tiden trængsel – og det er ikke badegæster men noget så nuttet som babysæler, og de vil faktisk gerne meget tæt på mennesker men her er vigtigt at huske. Nok se men ikke røre!

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mere end hundrede spættede sæler holder til i Avnøfjorden nord for Vordingborg. I juni føder de unger og netop nu er der stor sandsynlighed for at støde på de små nyfødte sæler på stranden. Men man skal huske at holde sig på lang afstand

- de ligger bare her i strandkanten og venter på at deres mor kommer med mad og så nyder de ellers livet, fortæller Klaus Larsen, der er frivillig vejleder ved Avnø Naturcenter.

De små sæler kan ikke selv svømme endnu, derfor lægger moren dem op må land, mens hun finder føde. Ungerne er nuttede og kan ligefrem finde på at opsøge mennesker, men det er vigtig ikke at komme tæt på dem.

- Man må ikke røre dem eller komme tæt på dem. Hvis man gør det vil moren ikke kendes ved dem mere. Hun ligger derude i vandet og holder øje med ungen, og hvis der opstår for meget uro omkring den, så kommer hun ikke ind og så dør den, forklarer Klaus Larsen.

Netop i denne weekend holder de familiefestival her på Avnø naturcenter Bl.a. med sejlads og naturaktiviteter for de besøgende, derfor understreger arrangørerne at sælerne skal have lov at være i fred.

- Man skal holde mindst 25 meters afstand, hvis man støder på en sælunge. Det bedste er faktisk at beskue dem med kikkert og så gå væk igen. Og hold altid hunden i snor herude, forklarer Klaus Larsen.