Holbæk Kommune gør klar til varslet strejke hos sygeplejersker: - Vi bliver ramt over hele paletten

Et nødberedskab skal sikre, at borgere med livstruende og akutte sygdomme fortsat behandles.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I stil med Ringsted Kommune opretter Holbæk Kommune nu et nødberedskab, der skal sikre, at borgere med akut og livstruende sygdom fortsat vil få den fornødne behandling under en eventuel strejke blandt sygeplejersker.

Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

Strejken er varslet som en konsekvens af, at et flertal i Dansk Sygeplejeråd har afvist et nyt forslag til en overenskomst for sygeplejerskerne.

quote Jeg tror ikke, jeg kan finde et sted, hvor vi ikke bliver ramt

John Harpøth (DF), viceborgmester og formand for Udvalget for Ældre og Sundhed, Holbæk Kommune

Strejken er sat til at begynde natten til lørdag og vil gælde for 5.000 sygeplejersker på landsplan. Her i regionen bliver foruden Ringsted og Holbæk kommuner også sygehusene i Næstved og Slagelse ramt af strejken.

Ifølge John Harpøth (DF), viceborgmester og formand for Udvalget for Ældre og Sundhed i Holbæk Kommune, vil strejken ramme bredt i hele kommunen.

- Vi bliver ramt over hele paletten, hele ældresektoren, vores psykisk syge og vores handicappede borgere. Jeg tror ikke, jeg kan finde et sted, hvor vi ikke bliver ramt, siger han til TV2 ØST.

Her rammer strejken Kreds Sjælland:

Strejken betyder, at kommunerne kun må udføre sygepleje i et begrænset omfang til de svageste borgere efter en individuel vurdering. Det betyder en klar forringelse i den service, Holbæk Kommune på nuværende tidspunkt kan give borgerne, mener John Harpøth.

- Det er der, kæden vil hoppe af. Fremadrettet vil man blive nødt til at vurdere hver enkelt sag, om den er livsnødvendig, eller om vores gode Sosu-medarbejdere selv kan løse opgaven.

Planlagte operationer aflyses

Også Ringsted Kommune forudser, at strejken vil ramme bredt. 

- Vi bliver ramt hele vejen rundt. Både i vores hjemmesygepleje og sygeplejersker på plejecentre og i børnesundhedstjenesten, sagde Alice Morsbør, centerchef for Social og Sundhedscenter Ringsted mandag til TV2 ØST.

John Harpøth siger, at han godt kan forstå bevæggrunden for, at sygeplejersker har varslet strejke, men han håber ikke, den føres ud i livet. 

- Jeg har et håb om, at parterne snart finder en løsning, for rigtig mange vil komme i klemme, ikke kun i Holbæk Kommune. Det er ikke godt for samfundet og slet ikke, når vi har været igennem en pandemi, som vi forhåbentlig er ved at være ude af.

Udover Holbæk og Ringsted er sygeplejersker i kommunerne København, Aarhus, Odense, Aalborg, Silkeborg, Frederiksberg, Gladsaxe, Hillerød, Halsnæs, Fredericia og Tønder udpeget til at strejke. 

Sygehusene i Næstved og Slagelse vil miste knap 500 sygeplejersker, og i alt ni afdelinger bliver berørt, hvis strejken gennemføres, har sygehusdirektør Niels Reichstein Larsen oplyst.

- Alt det, der er planlagt, som ikke er livs- og førlighedstruet, bliver udsat, sagde han mandag til TV2 ØST.