Holbæk Kommune ændrer praksis efter lovbrud

De seneste dage er det kommet frem, at Holbæk Kommune bryder loven, når de sender kontanthjælpsmodtagere til andre kommuner. Nu ændrer de praksis.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Bente Röttig er frivillig socialrådgiver i Facebookgruppen Hovsa Holbæk. De seneste dage har hun fået mange henvendelser om borgere, der har fået besked fra Holbæk Kommune om at flytte ud, medmindre de vil have fjernet boligstøtten

 

Holbæk ændrer praksis

Holbæk Kommune har fremover tænkt sig at overholde loven. De seneste dage har TV ØST fortalt, hvordan kommunen har forsøgt at anvise boliger i andre kommuner til kontanthjælpsmodtagere med høj boligstøtte. Men nu ændrer kommunens praksis.

Det har politikerne i arbejdsmarkedsudvalget onsdag aften besluttet. De har vedtaget, at fremgangsmåden ikke er i overensstemmelse med de politiske forventninger til, hvordan ordningen skal administreres, skriver Holbæk Kommune i en pressemeddelelse.

- Det er ikke i orden, at borgere på kontanthjælp skal flytte til en anden kommune af økonomiske årsager. Derfor vil vi fremover kun søge efter billigere boliger inden for kommunegrænsen, siger Sine Agerholm (S), der er formand for udvalget.

Juraprofessor: Ulovligt

TV ØST har de seneste dage fortalt om, hvordan Preben pedersen og Carsten Jensen har fået brev fra kommunen med anvisninger om boligforslag i blandt andet Korsør. De er begge på kontanthjælp og modtager også boligstøtte, men de blev noget forundrede over, at kommunen på den måde prøvede at sende dem bort til kommuner, hvor de ingen netværk har overhovedet.

En juraprofessor slog tirsdag over for TV ØST fast, at den praksis er ulovlig, og nu ser det så også ud til, at d'herrer kan blive boende i samme by som deres familie og øvrige omgangskreds.

Fortsat krav om eventuel flytning

Sine Agerholm understreger dog, at der fortsat kan stilles krav om at flytte til noget billigere.

- Når man får kontanthjælp, vil man på mange måder skulle indrette sig på en lavere indkomst. Det gælder også i forhold til den bolig, man har. Når kommunen gennem længere tid har ydet en særlig støtte til boligen, så kan det også i fremtiden føre til et krav om at finde en billigere bolig eller miste støtten. Men den billigere bolig skal altså findes, og den skal ligge i egen kommune, så man kan fastholde sit netværk, siger hun i pressemeddelelsen.

Det er dog som hidtil op til borgeren selv, om man vil flytte eller ej. Holbæk Kommune gennemgår nu de sager, hvor borgere får den særlige boligstøtte for at vurdere, om der skal ændres i forhold til det nye serviceniveau.

FAKTA:

  • Borgere over 30 år på overførselsindkomst svarende til kontanthjælpsniveau har mulighed for at søge om særlig støtte til høje boligudgifter efter Lov om en aktiv socialpolitik § 34.
  • Hvis kommunen kan anvise en billigere bolig, har borgeren mulighed for at flytte til boligen, men også ret til at blive i sin nuværende bolig. Hvis borgeren vælger at blive boende, beregnes den særlige støtte på baggrund af boligudgiften for den rimelige, billigere bolig. Borgeren kan stadig søge og modtage boligsikring efter gældende regler i forhold til den bolig borgeren har, mens den særlige støtte vil blive beregnet på baggrund af den bolig, borgeren har sagt nej tak til.
  • Holbæk Kommune har hidtil som udgangspunkt først og fremmest søgt efter rimelige, billigere boliger inden for kommunen og herefter søgt i nabokommunerne. Fremover vil praksis være, at Holbæk Kommune udelukkende leder efter alternative boligmuligheder inden for kommunens grænser.

 


Nyhedsoverblik