Holbæk bliver kraftcenter for Jehovas Vidner

Jehovas Vidner er i gang med at sælge ud af deres ejendomme i Norden for i stedet at samle administrationen i Holbæk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Utah har mormonerne, Clearwater i Florida har Scientology og Holbæk står til at blive kraftcenter for Jehovas Vidner.

Det fortæller P4 Sjælland.

Jehovas Vidner sælger nemlig ud af ejendommene i Norden og samler de administrative kræfter i Holbæk, som nu er blevet Jehovas Vidners skandinaviske hovedsæde for omkring 50.000 Jehovas Vidner i Danmark, Norge, Sverige og Island.

Skattesag i Sverige

Et af de steder, der er sat til salg for 80 millioner kroner, er det svenske hovedsæde i Arboga Kommune, 150 kilometer øst for Stockholm. Her boede indtil for et år siden omkring 100 Jehovas Vidner, der arbejdede med trykkeri, bibeloversættelse og lignende.

Ifølge en række udsendelser i Svensk tv, STV, så skyldes flytningen til Holbæk blandt andet en skattesag i Sverige, hvor de svenske myndigheder har afvist, at Jehovas Vidners hovedsæde kan sidestilles med et kloster.

Derved ville Jehovas Vidner slippe for at betale arbejdsgiverafgifter og indkomstskat for omkring 100 medarbejdere.

Mere fordelagtigt med Holbæk

Talsmand for Jehovas Vidner i Skandinavien, Tommy Jensen, afviser overfor DR Sjælland, at det er derfor, man har solgt en række ejendomme i Sverige og har flyttet hele den skandinaviske administration til Holbæk.

- Beslutningen om flytningen blev truffet før skattesagen. Flytningen skyldes udelukkende udviklingen med internet og kommunikation.

- Vi kunne se, at det var mere fordelagtigt at være her i Holbæk. Der er jo ingen grund til, at vi har 4 kontorer, når 1 kontor kan klare det samme for de 4 lande, siger han til P4 Sjælland.

I Danmark ligestilles trossamfund, så de uanset om de er Jehovas Vidner, jøder eller katolikker får en række skattefordele, blandt andet er de fritaget for at betale selskabsskat.