Holbæk : Andre kommuner kan også spare

I Holbæk har kommunen fundet 200 millioner kroner ved at blive mere effektiv. Det kan andre kommuner også blive, siger borgmesteren

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et rådhus i stedet for tre, fælles indkøb af toiletpapir eller nye opgaver, der kan løses smartere. De nye storkommuner skulle blive mere effektive. Alligevel har knap hver anden kommune ikke sat et mål for, hvordan de kan blive mere effektive og spare penge som følge af kommunalreformen.

Det viser en ny rundspørge til landets kommunale økonomichefer, som Kommunernes Landsforening har lavet. 

I undersøgelsen fortæller hver femte økonomichef, at de manglende mål skyldes mangel på politisk vilje.

- Vi kommer under pres i de kommende år, og derfor er der ingen vej uden om effektiviseringer for kommunerne. Men det er klart, at det kræver mod og politisk lederskab at gennemføre dem, siger Jørn Sørensen (R), borgmester i Holbæk Kommune til Ritzau.

I Holbæk har kommunen fundet 200 millioner kroner ved at blive mere effektiv. For eksempel er der fundet 38 millioner kroner, fordi kommunen nu har brug for 100 færre ansatte til administration, ligesom fælles indkøb har sparet kommunen for cirka 50 millioner kroner.

Ifølge Jørn Sørensen kan det også lade sig gøre i mange andre kommuner.

- Vi adskiller os ikke fra andre. De steder, hvor det er svært, tror jeg, det handler om manglede visioner for sammenlægningen. Måske handler det også om, at man på nogle områder har lovet borgerne og forskellige partier noget, som man er nødt til at holde fast i, siger Jørn Sørensen, der afviser, at de sparede 200 millioner kroner har ført til dårligere service for borgerne i kommunen.