Måske skal man lige lade lyset stå tændt, mens man er på juleferie - specielt hvis man bor i Sorø.
Byen topper nemlig listen over den kommune med flest indbrud per husstand i Sydsjællands og Lolland-Falsters politikreds.
Det viser en ny opgørelse fra Nabohjælp, som TrygFonden og Det Kriminalpræventive Råd står bag.
Se hvor på listen din egen kommune ligger på grafikken herunder.
Lad være med at give tyven arbejdsro
De mørke måneder er ifølge Det Kriminalpræventive Råd, TrygFonden og politiet højsæson for indbrud.
Årsagen er, at indbrudstyvene nemmere kan skjule sig i ly af mørket, og så rejser mange væk i juledagene, og efterlader deres huse tomme.
Hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har de derfor en række gode råd forud for tyvenes højsæson:
- Det første, man skal gøre, er at sikre sit hjem. Det skal være besværligt for en indbrudstyv at komme ind. Man skal helst have indbrudssikrede døre og vinduer, fortæller Peter Skriver Larsen, Politikommissær hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.
Tyvene må heller ikke få ro til deres kriminelle handlinger.
- Man skal også sørge for ikke at give arbejdsro til indbrudstyven. Den store ligusterhæk er fin for privatlivet, men giver arbejdsro til tyvene. Klip eventuelt hækken ned. Sæt eventuelt en lyssensor op på ejendommen. Hvis dit hus virker som om, at der er nogen hjemme, er det bedre, siger Peter Skriver Larsen.
Naboer skal stoppe indbrudstyve
Hos Det Kriminalpræventive Råd mener man, at indsatsen “Nabohjælp”, kan afhjælpe problemerne.
Det handler blandt andet om at holde øje og være synlig i sit nabolag, forklarer Julie Kofoed, kommunikationskonsulent i Nabohjælp, som TrygFonden og Det Kriminalpræventive Råd står bag.
- Nogle områder er særligt hårdt ramt, men der er brug for ekstra indbrudsforebyggelse flere steder her i den mørke tid. Uanset hvor man bor, bør man tage sine forholdsregler i den mørke tid med at holde øje med hinandens hjem og huske at være synlig i nabolaget og hilse på dem, man møder. Det sidste, indbrudstyven ønsker, er nemlig at blive set eller endda hilst på, siger hun.
"Nabohjælp" har også en app, hvor man blandt andet kan oplyse, om man er væk på ferie. Desuden kan man advare nabolaget om indbrud og indbrudsforsøg.
Mistænksom opførsel
Omkring 1.000 såkaldte “nabovenner” er netop nu på gaden rundt om i hele landet for at booste den lokale indbrudsforebyggelse sammen med deres naboer.
Og det er ifølge politiet en væsentlig indsats mod indbrud i den kommende tid.
- Naboerne spiller en stor rolle. Det er godt at tage en snak med dem, hvis man skal væk på ferie. Som nabo må man også godt være nysgerrig. Hvis der er nogen, der er væk på skiferie, så kommer der nok ikke håndværkere samtidig. Mistænksom opførsel må man godt reagere på, siger Peter Skriver Larsen, politikommissær hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.
Han understreger dog, at indbrudstallene for Sydsjællands og Lolland-Falsters Politikreds ligger lavt i de her år.