Hjemmeværnsmand: Jeg har før opbevaret sprængstof

Tiltalt hjemmeværnsmand opbevarede i flere tilfælde gennem årene sprængstof derhjemme.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ved en ransagning i sommer hos en daværende hjemmeværnsmand fandt politiet 112,8 kilo sprængstof. Og det er langtfra første gang, at den 59-årige HD har omgået reglerne.

Det forklarer HD mandag ved Retten i Holbæk, hvor han er tiltalt for grov våbenkriminalitet i forbindelse med sin opbevaring af sprængstofferne.

- Jeg har vel gjort det 3 eller 4 gange før, men ikke i de mængder. Der var en gang, hvor det var omkring 20 kilo, fortæller HD under sin forklaring i retten.

Hentede sprængstof hos afdøde

HD har været i hjemmeværnet siden 1988, og siden 1992 blandt andet haft som opgave at afhente effekter, som tilhørte forsvaret, hos personer, der enten trådte ud af hjemmeværnet eller afgik ved døden.

- Hvis jeg er ude hos en afdød, og jeg finder noget sprængstof, så tager jeg det med hjem og lagrer det til den efterårssprængning, vi har hvert år i Jægerspris, fortæller HD.

Blandede kaptajnen udenom

Ifølge den nu fyrede hjemmeværnsmand skyldes hans fremgangsmåde, at det er ualmindeligt besværligt at skulle deponere for eksempel sprængstof i et egnet hjemmeværnsdepot.

Og da hans gode ven og chef i Pionérkompagniet Kongsdal JN kort før jul 2012 fortalte, at han var alvorligt syg, så tog HD ud til ham for at hente effekter. Det viste sig blandt andet, at JN havde endog meget store mængder sprængstof liggende.

- Jeg har ikke afsøgt muligheden for at opbevare det på et depot, fordi jeg ikke ville blande kaptajnen ind i det. Han må jo ikke ligge inde med 100 kilo, fortæller HD.

Risikerer 4 års fængsel

Ifølge HD var det planen, at de mange kilo sprængstof skulle sprænges i efteråret 2013 på forsvarets øvelsesterræn ved Jægerspris, men politiet kom på besøg allerede i juli samme år, og manden blev anholdt.

Efterfølgende har politiet fundet godt 20 kilo sprængstof på adressen, hvor den afdøde hjemmeværnskaptajn JN boede.

Der ventes dom 20. maj. HD erkender overtrædelse af våbenloven, men kun i mild grad. Anklagemyndigheden vil have ham idømt mindst 4 års fængsel.

/ritzau/