Hjemmebag forbudt

En hyggeklub i Idestrup kan nu ikke længere byde på hjemmebagt kage til kaffen. Det er nemlig forbudt, siger Fødevarekontrollen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Herdis Helding og vennerne mødes gerne til kaffe og kage i ny og næ.

I dag må de dog holde kaffebordet hjemme hos Herdis selv. Her må de nemlig gerne spise hjemmebag. Det må de til gengæld ikke længere i Blæksprutten, det frivilligcenter i Idestrup, hvor Herdis til daglig er medansvarlig.

- Vi har jo plejet til vores arrangementer at skiftes til at bage en kage, som vi så sælger og beholder pengene til senere at lave noget fælles mad, beretter Herdis.

I årevis har hyggestunder og hjemmebag gået hånd i hånd i centeret. Derfor kom det også som en gevaldig overraskelse, da Fødevarekontrollen for nylig kom på besøg med et forbud mod kageordningen. Det viser sig nemlig, at hjemmebagt kage er forbudt i forsamlinger som dem i klubben her.

- Vi gik jo helt i chok. Vi fik pludselig sådan et regelsæt, hvor vi falder ind under det samme, som nogle, der sælger mad på markeder. Men vi kan jo ikke gøre noget, fortæller Herdis.

I følge Fødevarestyrelsen har mad fra private køkkener længe været forbudt på grund af smitterisiko.

- I arrangementer, hvor der er offentlig adgang har man hidtil ikke måttet bruge sine private køkkener til at lave mad, forklarer chefkonsulent i Fødevarestyrelsen, Lene Nyborg.

Det gælder altså også åbent hus ved kirkekaffen, og når spejderne bager snobrød. Men fra den 1. marts er ændringer måske på vej.

Ifølge Lene Nyborg arbejder Fødevarestyrelsen på hurtigst muligt at få ændret på de regler, der spænder ben:

-Vi ved jo, at det er noget, der har betydning både for foreningerne og for kontrolsystemet.

Herdis og vennerne håber kun på det bedste.

- Så kan vi sove trygt om natten igen. Jeg spekulerer jo så meget over det, lyder det fra Herdis.