Hjælp fra gamle venner

Danskerne køber færre julemærker. Til gengæld bidrager flere private med store pengegaver til julemærkehjemmene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Vi har købt for to milioner kroner færre julemærker i år end på samme tidspunkt sidste år. Og det kan godt få panderynkerne frem hos lederen af Julemærkehjemmet Skælskør Karl Avidson.

- Der har været nogle år, hvor faldet i salget af julemærkerne har betydet, at julemærkefonden har måtte tære lidt på driftsbugettet og det skal selvfølgelig ikke ske for mange gange, siger Karl Avidson, der godt kan mane et "worst-case-scenario" frem:

- På sigt kunne man frygte lukninger af afdelinger og det ville jo være meget ærgeligt, siger han.

Men realiteten er, at Julemærkefonde, der driver de fire danske julemærkehjem, har det rigtigt godt. For foruden indtjeningen på julemærkerne, der sidste år gav 21,6 millioner kroner, så er indtægterne fra private personer, fonde og foreninger, i følge Karl Avidson steget de seneste år.

Sidste år modtog Julemærkefonden 20,4 millioner i gaver. Altså næsten lige så meget, som salget af julemærkerne giver.

I Skælskør har en tidligere julemærke-dreng Torben Andersen været med til at sikre, at private i år også bidrager til julemærkehjemmene med pengegaver. Hans julemærkedag i starten af december gav 46.000 kroner. Og han samler stidig ind.

- Det var et vendepunkt for mig at komme på julemærkehjem og nu vil jeg gerne være med til at give noget tilbage, siger Torben Andersen.