Heunicke: - Resten af landet skal gøre som på Sjælland

Ordningen fra Region Sjælland, hvor kommunerne hjælper sårbare borgere med både at finde en vaccinetid og få en transport til vaccinen, skal nu bredes ud til hele Danmark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det her er en kæmpe operation. Vi har opbygget helt nye systemer og helt nye vaccinecentre. Og derfor er vi nogen gange nødt til at forbedre det hen af vejen. Og ideen her er klart en forbedring.

Sådan siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) tirsdag under et besøg på vaccinationscenteret i Næstved.

Her roser han direkte det nye initiativ, hvor Region Sjælland samarbejder med de 17 kommuner om at hjælpe sårbare ældre til at blive vaccineret.

- De borgere, der kontaktes direkte med tilbud om vaccinetid og hjælp til transport, de siger typisk ja tak. Og derfor skal vi have sikret, at ordningen her fra Sjælland er noget, der udbredes til hele landet, siger Magnus Heunicke. 

quote Der er simpelthen for mange, der har siddet forgæves i en lang, lang telefonkø eller på nettet

Magnus Heunicke, Sundhedsminister.

Han mener, at det er nødvendigt at gøre noget for at gøre det lettere at blive vaccineret.

- Der er simpelthen for mange, der har siddet forgæves i en lang, lang telefonkø eller på nettet, uden at kunne finde en tid, selvom de er blevet indbudt til at få en vaccine. Og det giver selvfølgelig frustrationer hos den enkelte ældre og hos de pårørende, siger han.

Han frygter, at nogen vil vælge vaccinerne fra på grund af bøvlet.

-  Og det er jo ærgerligt. Derfor er vi nødt til at gøre ting som dette håndholdt. Det er man startet med i Region Sjælland, og det skal vi have ud i hele landet, siger han.

Gode ideer skal bredes ud

Han fortæller, at sundhedsmyndighederne mødes med regionerne hver uge for at lære af hinandens erfaringer.

- Når vi opdager noget, der ikke fungerer, så må vi forbedre det. Nogle gange skal der håndholdte løsninger ind over - som det her - og andre gange skal systemet forbedres. Og vi gør begge dele, siger han.

Her fremhæver han en ny praksis, når man bestiller en vaccine. 

Her vil man nemlig automatisk blive tilbudt en tid til andet stik, når man bestiller en vaccinetid.

- Det giver jo en sikkerhed for, at du får det andet stik, og en tryghed for den enkelte borger, at man ikke endnu engang skal ind og finde en ledig tid. Sådan nogle konkrete ting var der ikke fra starten, men det har vi så fået indbygget nu her. Og der vil garanteret også være flere ting undervejs, som vi er nødt til at forbedre, siger Magnus Heunicke.

- Det her er ikke noget, som vi har prøvet før. Lige nu ligger Danmark i top i forhold til resten af Europa - og der skal vi blive ved med at være, siger han.