Heste er helt yt som mad

Flere og flere heste ryger til destruktion. De fleste heste, der slagtes i Danmark, ender på italienske og franske middagsborde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Bvadr, siger mange danskere med udsigten til at sætte tænderne i en hestebøf, mens ethvert menukort i Italien og Frankrig lokker med retter med hestekød. Men det er forlængst slut i Danmark.

Derfor drager slagteribranchen konsekvensen. Sidst på måneden nedlægger Danish Crown sit datterselskab Dansk Hesteslagteri i Kolding, og herefter vil kun en lille underskov af slagterier sørge for at slagte omkring 2500 heste i Danmark om året. Slagtermester Henrik Hansen, der driver Sjællands Hesteslagteri i Vipperød på Vestsjælland, siger, at hestekød er totalt yt hos de danske forbrugere.

 - Derfor ender de fleste heste i dag på destruktionsanstalten eller bliver begravet i baghaven. Hvis en ridehest er forsikret for 80.000 kroner, betyder det ikke noget for folk at få et par tusinde kroner for hestekødet ved en slagtning, siger Henrik Hansen.

Han forudser, at den ugentlige slagtedag for heste om torsdagen hos ham også snart er forbi.

Hans kollega Lars Andersen fra Aalestrup Eksportslagteri ved Hobro siger noget tilsvarende. Herfra eksporteres de største mængder hestekød.

 - Vi har slagtet 25 heste i den seneste uge. Kun én er solgt til en dansk slagtermester, resten eksporteres til Italien, hvorn hestekød er i meget højere kurs, siger Lars Andersen.

Han har diskuteret etikken ved at bruge hestekød som menneskeføde med en lokal dyrlæge.

 - Jeg synes, det er mere uetisk at sende hestene til destruktion end at spise dem, når verden sulter. Men der er mange følelser involveret, når man taler om at spise hestekød, fordi vi taler om kæledyr, siger Lars Andersen.

Slagtermester Henrik Hansen i Vipperød siger, at hestekød er det sundeste mod hjertekar-sygdomme.

 - Men det kan du ikke få en læge til at sige på tv, siger han. Folk har meget forskellige forhold til hestekød som menneskeføde, og hesteslagterne siger, at det næsten udelukkende er ældre mennesker, der spiser hestekød i Danmark. For blot 40 år siden havde ethvert landbrug en arbejdshest, og når den var udtjent var det helt naturligt, at den blev slagtet og brugt til menneskeføde.

Formanden for Dansk Hesteslagteri, borgmester Egon Fræhr (V) i Vejen Kommune, siger, at danske heste bør slagtes i Danmark, så man undgår den lange dyretransport til Sydeuropa.

 - De mange mindre hesteslagterier betyder, at vi ikke længere behøver at være på markedet for sikre dyrevelfærden, siger Egon Fræhr. Han er ikke bekendt med, at danske heste transporteres over uforsvarligt store afstande, men han erkender, at der ude i Europa fortsat er store problemer med, at heste transporteres helt i strid med dyrevelfærden.

Cirka 2500 heste eksporteres årligt levende til avl, til slagtning eller anden brug i udlandet, oplyser Danmarks Statistik, mens endnu flere - og et stigende antal - sendes til destruktion. Kødfoderfabrikken Daka alene har modtaget over 8000 heste det seneste år. Et ukendt antal heste bliver begravet som kæledyr på folks ejendom.

Der er omkring 170.000 heste i Danmark, 40 procent på landbrugsejendomme, og 60 procent ejet af folk, der bor i parcelhus.


Nyhedsoverblik