Regionernes bestræbelser på at lande en ny kontrakt om at flyve akutlægehelikoptere i Danmark er endnu en gang ramt af turbulens.
I mere end to år har Region Sjælland og de øvrige regioner nemlig forsøgt at få en ny aftale på plads. Og i starten af januar syntes sagen da også – langt om længe – klar.
Regionerne fortalte her, at nu var der "nye akutlægehelikoptere til Danmark". Efter grundig vurdering var man nået frem til, at den nuværende operatør, Norsk Luftambulanse, skulle tildeles kontrakten.
Jeg har ikke på nuværende tidspunkt grundlag for at mene, at det ikke er gjort ordentligt
Men den beslutning er de to øvrige budgivere tilsyneladende så uenige i, at de hver især har kastet ressourcer efter en klage over afgørelsen til Klagenævnet for Udbud. Det bekræfter leder af regionernes landsdækkende akutlægehelikopterordning, Olaf Barfoed, over for TV2 ØST:
- Da klagerne er indgivet i den såkaldte standstill-periode, vil kontrakten med Norsk Luftambulanse A/S tidligst kunne indgås, når klagenævnet har forholdt sig til sagen, siger han til TV2 ØST.
De øvrige budgivere tæller konsortiet – bestående af Babcock Scandinavian Air Ambulance og Esbjerg-virksomheden KN Helikopters – og den franske lægehelikopter-virksomhed SAF Hélicoptères.
Ingen bekymring at spore
At forløbet nu er ramt af yderligere en klagesag, vækker ikke umiddelbart bekymring hos Benny Jørgensen, der er præhospitaldirektør i Region Sjælland og medlem af styregruppen for akutlægehelikopterordningen.
- Det er fint, man har mulighed for at klage. Vi har gennemført et meget grundigt udbud, og der er foretaget en grundig og lødig evaluering af eksperter, som har arbejdet med det her i mange dage og vurderet de indkomne tilbud.
- Jeg har ikke på nuværende tidspunkt grundlag for at mene, at det ikke er gjort ordentligt, tilføjer han og peger på, at man skal huske på, der er tale om en kontrakt til en værdi af over 130 millioner kroner årligt i de næste ti år.
- Det et rigtig kompliceret udbud, og der er mange penge i spil. Så jeg forstår godt, man vil have klagenævnets afgørelse på, om det er foregået rigtigt.
Intern kritik af udbud
Det er ikke første gang, at regionernes udbud af nye akutlægehelikoptere bliver ramt af udfordringer og klager.
Allerede inden den første budrunde i 2020, måtte den såkaldte prækvalificering gå om, fordi kun én kandidat – den nuværende operatør, Norsk Luftambulanse – opfyldte kriterierne, som regionen havde listet op.
Efter en ny prækvalifikation blev franske SAF inviteret med – imens Babcock Scandinavian Air Ambulance, der er blandt Europas største operatører af lægehelikoptere – fortsat blev holdt udenfor. Regionerne begrundede den beslutning i selskabets økonomiske forhold.
Babcock Scandinavian Air Ambulance valgte efterfølgende at indgive en klage til Klagenævnet for Udbud, som gav det svensk-britiske selskab medhold.
På daværende tidspunkt var Babcock Scandinavian Air Ambulance tilsyneladende ikke de eneste, som fandt udbudsprocessen kritisabel.
Et af medlemmerne i regionernes arbejdsgruppe for udbuddet udvandrede i januar 2021, da han mente, at alt var "lagt tilrette for en fortsættelse af kontrakten med NLA (Norsk Luftambulanse, red.)", hvorfor han derfor så "ingen grund til at investere med tid og ressourcer i projektet".
Fyrede juridisk rådgiver
Et lille år senere, i december 2021, blev franske SAF Hélicoptères kåret som vindere af udbudsrunden med det danske UNi-Fly som underleverandør. Kontrakten blev tildelt selskabet, blandt andet fordi det kunne levere den efterspurgte service til de fem regioner med en besparelse på 17 millioner kroner.
Her kunne sagen være endt, og borgerne i Region Sjælland og de øvrige regioner ville have vidst, hvem der skal flyve deres lægehelikoptere i de næste ti år.
Men Norsk Luftambulanse gik i rette med regionernes beslutning, og en måned senere blev alle boldene kastet op i luften på ny, da Klagenævnet for Udbud gav nordmændene delvist medhold i deres anke. Og det på trods af, at afgørelsen ikke havde opsættende virkning.
- Vi mener, det er den mest ansvarlige beslutning at træffe, sagde Dorthe Crüger, formand for styregruppen for Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordning, dengang om beslutningen med en henvisning til, at der i delafgørelsen udestod en passus, som sandsynliggjorde, at en endelig kendelse ikke vil falde ud til regionernes fordel.
Regionerne fyrede efterfølgende deres juridiske rådgiver og en ny budrunde blev annonceret, alt imens en forlængelse af den nuværende aftale med Norsk Luftambulanse blev forhandlet på plads.
Siden har de tre budgivere atter afgivet deres bud, hvormed sagen efter beslutningen om at tildele kontrakten til Norsk Luftambulanse er fremme ved den nuværende situation.
Klagenævnet for Udbud ventes at træffe afgørelse om en lille måned.