Helbredstjek kan redde dit liv

Over en million danskere har problemer med sundheden uden at vide det. Men det er vigtigt at få blodtrykket, blodsukkeret og kolesteroltallet tjekket, selv om man ikke tror, man fejler noget

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Lisa Hingstrup Larsen er taget forbi sundhedsbussen, der kører rundt i Stevns Kommune. I sundhedsbussen kan man få lavet et gratis helbredstjek, og Lisa Hingstrup Larsens blodtryk viser sig at ligge lidt for højt.

- Det forbavser mig lidt. Nu vil jeg konsultere min egen læge, for jeg vil gerne holde mig frisk, siger hun til TV2 ØST.

Rigtig mange danskere går rundt med helbredsproblemer uden at være klar over det. Faktisk ved over en million danskere ikke, at de har for højt blodtryk, for højt kolesteroltal eller sukkersyge. Og prisen kan være høj.

- Alle tre ting medfører øget risiko for åreforkalkning. Dermed får du de sygdomme, der følger af åreforkalkning, nemlig blodprop i hjertet og slagtilfælde, siger overlæge og chef på hjertemedicinsk afdeling på Slagelse Sygehus, Carl Gustav Dahlstrøm.

Hvert år rammes 12-14.000 danskere af et slagtilfælde. Nogle af dem kunne undgås, hvis folk gik til lægen og fik tjekket helbredet en gang om året. Jo ældre man er, jo vigtigere er det. Men fordi mange mennesker ikke mærker noget til f.eks. et for højt blodtryk, er de ikke opmærksomme på at få det kontrolleret. 

Knud Lund-Ringsing har sukkersyge, men opdagede det først for fem år siden. I dag er han indlagt på Slagelse Sygehus med hjerteproblemer og har fået lavet i alt fem ballonudvidelser.

- Da jeg var i 30'erne og 40'erne tænkte jeg slet ikke over det. Men jeg vil opfordre folk til at gå til lægen og få tjekket deres sukkersyge, deres kolesteroltal og deres blodtryk en gang om året, siger han.