Heino Knudsen blev hacket: - Jeg blev virkelig gal 

En gruppe hackere har natten til tirsdag overtaget regionsrådsformand Heino Knudsens facebookprofil og postet videoer. 

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Jeg var virkelig oppe i det røde felt. Det føles som at være udsat for et indbrud. Det er virkelig ubehageligt. 

Sådan siger regionsrådsformand Heino Knudsen (S) til TV2 ØST, efter han natten til tirsdag oplevede at få sin officielle politikerprofil på Facebook hacket. 

I timerne efter klokken 02.00 blev der postet en række videoer på profilen med en vietnamesisk salgstekst, frit oversat på nettet tilsyneladende med tilbud på cashewnødder og hvidløgsprodukter. 

- Det var ret overraskende. Pludselig i nat, så begyndte gode venner at skrive til mig, at der blev postet udenlandske videoer på min profil. Samtidig var jeg lukket ude fra Facebook, så jeg kunne ikke rigtig gøre noget ved det. Det er jo ikke en virksomhed som man kan ringe til, men kun skrive, fortæller regionsrådsformanden. 

Sådan ser Heino Knudsens officielle politiker-profil ud tirsdag morgen.
Sådan ser Heino Knudsens officielle politiker-profil ud tirsdag morgen. Foto: Screenshot fra Heino Knudsens Facebook-profil

Fik melding om mistænkeligt login

Heino Knudsen har en officiel politikerprofil på Facebook, som han bruger i kontakten med sine vælgere. Det er en såkaldt vertificeret profil - det vil sige en profil, hvis Facebook bekræfter, at det rent faktisk er politikerens officielle profil.

Han fik mandag morgen en meddelelse fra Facebook om et mistænkeligt login på platformen. Det fik ham til at skifte sit password, hvorefter alt fungerede som normalt. Det kunne dog ikke forhindre, at hackerne natten til tirsdag kunne overtage profilen. 

quote Jeg kommer til at melde sagen til politiet, ligesom jeg for flere timer siden har meldt sagen til Facebook

Heino Knudsen (S), regionsrådsformand

- Det føles som et overgreb. Jeg har truffet alle normale forholdsregler for at beskytte profilen, men det var alligevel ikke nok. Lige nu kan jeg ikke engang komme på Facebook, jeg er logget helt ude af siden, så jeg håber bare, at situationen igen bliver normal, siger han. 

Han kalder hackerne plattenslagere, og fordi der sansynligvis er et økonomisk motiv for det digitale indbrud. 

- Jeg kommer til at melde sagen til politiet, ligesom jeg for flere timer siden har meldt sagen til Facebook. Vi har at gøre med en gruppe mennesker, der ikke kender forskel på dit og mit. Det er en påmindelse til mig og alle andre om hvor meget it-kriminalitet, der er derude, siger han, og håber, at der kan gøres noget for at stoppe hackerne.

Ubehagelig oplevelse

Hackerne har tilsyneladende haft fri adgang til profilen til omkring klokken 06.00 tirsdag morgen. Her er profilen tilsyneladende blevet lukket ned. 

- Det er rigtig ubehageligt, fordi Facebook jo rummer en vigtig kommunikationskanal mellem mig og borgerne i Region Sjælland - og der er jo mange her, der er blevet præsenteret for disse videoer. Samtidig ligger der jo mange opslag og billeder, som jeg er ked af, at fremmede mennesker kontrollerer. Men det er dejligt, at siden er lukket ned. Det tyder jo på, at der sker noget i sagen, siger han.