Havkolera i Sejerø-bugten

Havtemperaturer på over 20 grader betyder, at der allerede nu må advares om havkolera ved tre strande i Sejerø-bugten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ved de tre strande i Sejerø-bugten er der målt så mange havkolera-baktierier - vibrio vulnificus - at strandene er under observation. Det skriver Holbæk Amts Venstreblad.

De tre berørte strande er Sanddobberne, Vraget og Dragsholms offentlige strand ved Høve.

For langt de fleste mennesker er det ikke farligt at bade, når bakterien er i vandet, men for personer med åbne sår eller med kroniske leverlidelser, kræft og sukkersyge er der en særlig risiko for at blive smittet.

Hvis man får betændelse i huden eller høj feber efter badning eller fiskeri i havet, skal man søge læge med det samme, da det kan udvikle sig til en alvorlig infektion. Sidste sommer døde en fritidsfisker angiveligt efter at have været i kontakt med havkolera i Kastrup Havn.

Rikke Kepp, der er naturgeograf i Natur & Miljø i Odsherred Kommune, oplyser, at Miljølaboratoriet - det tidligere Rovesta Miljø - laver analyser af vandet i over 40 badevandsstationer langs Odsherreds kyster, når vandtemperaturen er over 20 grader.

Det var den i tirsdags i sidste uge, og det er resultaterne fra den dag, der har udløst advarslen. 

"Koncentrationen er 1.000 per 100 milliliter vand. Vi har kontaktet Miljøstyrelsen, som ikke kunne give et endeligt svar, men vi skal være lidt opmærksomme, når koncentrationen er mellem 100 og 1.000", siger Rikke Kepp.

I slutningen august i fjor viste målinger også forekomster af bakterien. Da var det i den nordlige del af Sejerøbugten, mens det denne gang er i den sydlige del.

"Jeg kunne forestille mig, at det er her, at vandtemperaturen er højest. Man regner med, at antallet af bakterier er temparaturafhængigt", siger Rikke Kepp.

Hun forventer, at Miljølaboratoriet foretager nye undersøgelser i morgen, og svarene vil kommunen modtage i slutningen af denne uge.