Havejord kan være forurenet

Fra nytår er din jord altid forurenet, hvis du bor i byzone. Skal du flytte mere end en trillebørfuld, skal du have lov af kommunen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Din jord er forurenet. I hvert fald hvis du bor i byzone. Et lettere hovedrystende udvalg for Miljø- og natur i Slagelse måtte forleden sande, at der ikke er nogen vej uden om, skriver Sjællandske. Fra nytår er al jord i kommunens byområdet automatisk klassificeret som "lettere forurenet".

- Det er simpelthen en ny lov, der træder i kraft. Så det er ikke noget, vi kan gøre noget ved, siger udvalgsformand Anders Nielsen (S).

Loven betyder, at hvis du skal flytte mere en en kubikmeter jord, skal du anmelde flytningen til kommunen på et særligt skema. Så det er slut med at grave ud til et guldfiskebassin og så bare forære jorden til naboen eller køre den til det nærmeste genbrugscenter.

- Kun hvis det drejer sig om mindre end en kubikmeter jord, kan man uden videre aflevere det til en godkendt modtager. F.eks en genbrugsstation, siger Anders Nielsen.

Frygter telefonstorm
Ikke kun politikerne modtog orienteringen om den ny lov med hovedrysten. Blandt embedsmændene skaber loven også hovedrysten. Og bekymring.

- Forvaltningen frygter, at de vil blive ringet ned af borgere, der vil vide, hvordan de skal forholde sig. Det er jo den slags her, der kan lægge en forvaltning ned, siger Anders Nielsen.

Jorden i byerne er såkaldt lettere forurenet. Det beskriver Miljøstyrelsen som en diffus forurening fra trafik, industrikvarterer, sod fra brændeovne, bålpladser, fyrværkeri og havegødskning. ideen med loven er i følge Miljøstyrelsen at undgå, at lettere forurenet jord anvendes på uforurende arealer, så der kan opstå fare for menneskers sundhed eller miljøet.

- Det er noget bureaukratisk noget. Og jeg forstår godt, at forvaltningen frygter at blive ringet ned, siger Anders Nielsen.

Positivt er det, at du ikke skal frygte, at din ejendom falder i pris på grund af forureningen. Det er jo simpelthen alle husejere i byerne, der bor på forurenet jord. Så hvis du skal finde et helt "rent hus", må du langt ud på landet.