Hashrygning er almindelig i gymnasiet

Danske unge ryger mere hash og begynder tidligere end andre unge i Europa, lyder det fra forsker, der fremhæver gårsdagens aktion på Kalundborg Gymnasium og HF.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På Kalundborg Gymnasium og HF har der ifølge politiet været problemer med elever, der i skoletiden har været påvirket af stoffer. Det fik politiet til at foretage en aktion i går formiddag, hvor hunde ledte efter forbudte rusmidler.

Men problemet er langt mere udbredt end som så. Det peger ny forskning på, skriver metroxpress.

- Jeg ved, at det er helt almindeligt, at man tager udenfor i frokostpausen og ryger. Man går til bageren, i parken eller bag ved containeren, siger professor i ungdomsforskning Birgitte Simonsen.

Tavs viden

Hun kalder det en tavs viden, at der ryges hash på gymnasierne i skoletiden.

Birgitte Simonsen er netop ved at afslutte et projekt, hvor hun igennem halvandet år har undersøgt brugen af hash på ungdomsuddannelserne, herunder gymnasierne.

Hun fortæller, at de danske unge generelt ryger mere hash og begynder tidligere end deres europæiske modstykker. Det kan gå ud over det, eleverne skal tage med sig fra en dag på skolebænken.

- Hvis jeg skal give et slag på tasken, vil jeg sige, at omkring 10 procent ryger så meget hash, at det går ud over indlæringen, siger hun til metroxpress.

Fremhæver aktion i Kalundborg

For at komme problemet til livs kræver det ifølge professoren en åbenhed om problemet. Her fremhæver hun gårsdagens begivenheder på Kalundborg Gymnasium og HF, der planlagde politiaktionen i tæt samarbejde med politiet, kommunen og et misbrugscenter.

- Der skal simpelthen noget offentlig diskussion til. Skolerne er i vildrede. Der er alt fra nultolerance til 'det er vel ikke så slemt',« siger Birgitte Simonsen om gymnasiernes forskellige håndtering af hash-problemet.